Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №300 від 12.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Вегетосудинна дистонія. Ми всі приречені…

Вегетосудинна дистонія. Ми всі приречені…

Ми часто нездужаємо, скаржимося на погане самопочуття, нарікаємо на аномальну спеку чи лютий холод. Але, попри все, щодня човгаємо на роботу, сперечаємося, нервуємося, погано спимо і часто все спихаємо на дистонію. Яку, кажуть, діагностують уже мало не в немовлят, бо це проблема мегаполісів та нездорового способу життя… [грузовик]

Що ж таке вегетосудинна дистонія, як з нею боротися й уникати, кореспондент “РР” розпитувала Олену ГУМЕНЮК - лікаря-невролога вищої категорії неврологічного відділення для хворих з порушенням кровообігу Рівненської центральної міської лікарні (на фото).

Раніше ця хвороба в нас називалася вегетативний невроз. У західній літературі вона фігурує як психовегетативний синдром.

Існує також багато синонімів ВСД, які, ймовірно, відображають її різні форми. І подеколи кожен синонім розглядається лікарями як окрема хвороба. Це і нейроциркуляторна дистонія, і вегетативна дистонія, і вегетоневроз.

Встановлено, що, попри різноманітні прояви, існує низка спільних діагностичних ознак, які вказують на центральну мозкову (тобто регуляторну) природу розладів. А саме - дисфункція глибокої зони головного мозку, яка називається лімбіко-ретикулярний комплекс (такий собі свого роду суперкомп’ютер).

ВСД належить до тих хвороб, які можна встановити тільки за їх симптомами. Тобто при ВСД нема структурних змін у мозкові, та й інші методи дослідження не вказують на суттєві зміни в організмі. Проте людина себе зле почуває. Дослідження показали, що при ВСД порушується тонкий баланс між найважливішими відділами вегетативної нервової системи: симпатичним і парасимпатичним. Тому всі симптоми хвороби базуються на дисбалансі внутрішніх фізіологічних та біохімічних процесів.

- Кажуть, щастя, як і здоров’я, якщо його не помічаєш, значить, воно є. Але число людей, яким дошкуляють ці всі дистонії, невпинно збільшується і не дає українцям бути хоча б трохи щасливішими. І все ж таки, як лікуватися?

- Нагадаю, ВСД - це і хвороба, і сукупність симптомів, тому лікування повинне бути комплексне. Базова терапія включає загальнооздоровлюючі заходи для усунення перевтоми, безсоння і стресів.

Тобто, це оптимальна рухова активність - якийсь легкий спорт, лікувальна гімнастика. Потрібно більше рухатися. Без цього інші лікувальні заходи будуть мати незначний успіх.

Психоемоційна гігієна: уникнення конфліктів на роботі, вдома, з друзями, усунення шкідливих фахових чинників.

Якщо є інші хронічні хвороби, обов’язково треба їх позбутися: хворі зуби, фарингіти, риніти, гайморити, тонзиліти тощо. Деяких з цих хвороб не завжди можна раз і назавжди позбутися, тому треба, наприклад, періодично з профілактичною метою полоскати горло, навідатися до свого оториноларинтолога тощо.

Психотерапія, аутотренінг - що більше підходить. Можна це і поєднати - наприклад, щоб психотерапевт навчив займатися аутотренінгом. Дуже ефективний прийом, до речі.

Нормалізація стану нервової системи, тобто приймати заспокійливе. Досить, скажімо, настоянки валеріани або собачої кропиви. Можна купити в аптеці заспокійливий трав’яний збір і вживати його якийсь час .

Загартовування - щоб серцево-судинна система була в тонусі. Це як доповнення до рухової активності. Плюс ще може бути масаж.

Офіційно рекомендується також обмежити каву і чай (замість чорного чаю можна пити зелений).

З ліків ще адаптогени: настоянка женьшеню, елеутерококу, золотого кореня. Ефективний засіб проти ВСД - олійка цитрини. Можна собі робити купелі з додаванням ароматичних цитрусових олійок. Для нормалізації сну часом варто попити якихось ліків.

Формування клінічного поняття ВСД пов’язане з іменами Х.Еппінгера та Л.Хесса, які в 1910 описали синдром ваготонії. Вегетосудинна дистонія - стан, що характеризується порушенням нормальної діяльності вегетативної нервової системи у зв’язку зі зміною тонусу її симптоматичного та парасимпатичного відділів із переважанням одного з них.

Загострення хвороби, як правило, відбувається циклічно, а тому кількість хворих зростає весною та восени. Однак на цю пору у неврологічному відділенні, розрахованому на 60 ліжок, вегетосудинну дистонію лікує 12-15 хворих віком 18-24 роки.

12.07.2007



Рівне-Ракурс №10 від 12.07.2007p. 
На головну сторінку