Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №300 від 12.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ціна диплому

Гладенько було на папері…

До чого “прив’язані” архітектурні проекти випускників

У виставковій залі обласної організації Національної спілки художників України “Вернісаж” триває виставка курсових та дипломних проектів студентів-архітекторів “Місто очима молодих”. Водночас у головному корпусі НУВГП виставлені на огляд широкої публіки кращі дипломні роботи випускників архітектурного відділення цього ВНЗ.

Яким бачать у майбутньому обличчя рідного міста молоді зодчі? Єдиної відповіді на це питання немає, це й не дивно: адже кожен з молодої зміни має власну уяву, власний “почерк”. І якщо з точки зору технічної майстерності і художнього враження дипломні проекти можна оцінювати найвищими балами, то “прив’язка” до реального життя залишає бажати кращого.

Візьмемо, наприклад, проект багатофункціонального комплексу на перехресті вул. В.Чорновола та С.Бандери в Рівному. Цей “зелений куточок” у центрі міста здається декому “занедбаним”, отже, його треба негайно “окультурити”, що, на думку енергійних будівничих, означає вщент заставити висотками і закатати у бетон. Складається враження, що молоді архітектори прагнуть зафарбувати у кольори бетону і асфальту кожен міліметр на плані міста, не залишаючи місця для зеленого…

А ось ще приклад - проект навчально-виховного об’єднання загальноосвітньої школи з центром дитячої творчості у мікрорайоні “Південний” в Рівному. Як випливає з розповіді авторки цієї дипломної роботи, студентка навіть не підозрювала, що місце, на якому вона розташувала багатоповерховий комплекс - це унікальна метеорологічна зона в Рівному, яка розташована на одному рівні з аеропортом.

На думку фахівців, при проектуванні забудови необхідно враховувати не лише наявність повітряного коридору для злету-приземлення літаків, а й турбулентні потоки (вітер має “проганяти” хмари від аеропорту). Не звернула уваги проектантка й на такі “дрібниці”, як водоносний горизонт для першої насосної станції, на який ні в якому разі не можна “навантажувати” залізобетонний тягар.

Отже, захист відбувся, дипломи отримані, і не сьогодні-завтра нинішні випускники стануть до роботи. І на свій розсуд вирішуватимуть, яким бути обличчю міста.

12.07.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 12.07.2007p. 
На головну сторінку