Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №300 від 12.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Технічна інвентаризація: зміни неминучі

Технічна інвентаризація: зміни неминучі

“Ліквідація БТІ в Україні створить потенційне поле діяльності для не зовсім чесних людей”

Начальник Рівненського міського бюро технічної інветаризації Тетяна Олександрівна ДАВИДЧУК - унікальна людина. В неї дві освіти - базова інженерна плюс юридична, а також великий досвід роботи у структурах міської влади і, відповідно, постійне ділове контактування з багатьма людьми, які працювали і працюють на керівних посадах у нашому місті. [диски]

- Саме завдяки цьому, - розповідає пані Тетяна, - запропонована мені посада керівника міського бюро технічної інвентаризації була цікавою тим, що вимагала від мене високої працездатності й комунікабельності, поєднання юридичних та інженерних знань. Як керівник міського БТІ, що діє на теренах Рівного з 1991 року, тобто вже сімнадцятий рік, я є членом правління Національної асоціації всіх БТІшників України. Тож володію ситуацією, яка відбувається не тільки в Рівненській області, а й на теренах держави. Завдяки співпраці, спілкуванню, взаємодії, обміном досвіду з БТІшниками України набула відповідного досвіду в своїй роботі.

Звичайно, виникає чимало питань, які не передбачені ні законодавством, ні відповідними нормативними документами. У зв’язку з тим, що не всі життєві ситуації вкладаються в прокрустове ложе закону, досить часто доводиться людей направляти в суд, щоб той ухвалив правове рішення. На жаль, останнім часом кількість таких випадків значно зросла: все більше людей звертається до суду, щоб вирішити свої проблемні питання. А для нас рішення суду є закон, який ми зобов’язані виконувати.

- Рівненське міське БТІ є відокремленим від обласного БТІ органом, тоді як у деяких областях України такі установи є структурними підрозділами обласних БТІ. Чим викликана така ексклюзивність?

- Це - не ексклюзивність. Справа в тому, що після прийняття Закону України про місцеве самоврядування, стаття тридцята передбачала можливість на теренах кожної окремої ради (селищної, міської і сільської) створити органи, які будуть займатися питаннями технічної інвентаризації. На підставі цього закону, Рівнерада створила міське БТІ. Нині в Україні багато міських БТІ, які не підпорядковані обласній надбудові. Так само і багато обласних БТІ, які просто вже ліквідовані або реформовані. Практично, в більшості регіонів обласних БТІ не існує. Натомість, є міські та районні БТІ, підпорядковані тільки органам місцевого самоврядування. Я теж переконана, що БТІ повинні працювати в тій територіальній громаді, в якій вони знаходяться.

Сьогодні ОБТІ обслуговує меншу кількість районів області і функції його дещо звужені. Після Рівного БТІ було створено у Здолбулові, Радивилові, Дубно, Дубровиці, Кузнецовську, Березному. Такі ж структури, вийшовши з підпорядкування обласного БТІ, вже почали діяти в Сарнах, Костополі. Загалом, обласне БТІ працює на теренах тільки тих районів, які довірили йому ці функції.

- Надаючи людям масу корисних послуг за відповідну плату, міське БТІ, безумовно, робить певний внесок у бюджет Рівного?

- І не тільки нашого міста. Так, минулого року ми перерахували майже 700 тисяч гривень у бюджети всіх рівнів. Така суттєва сума є наслідком великої роботи. А що стосується майбутніх змін у роботі БТІ, то в Україні зараз чітко визначилася тенденція до реформування житлово-комунального господарства, щоб врятувати галузь від повного занепаду. Першою чомусь вирішили реформувати систему БТІ - чи не єдиний прибутковий сегмент житлово-комунальної сфери.

- Які суттєві зміни в діяльності БТІ можна очікувати найближчим часом?

- Сьогодні БТІ як орган технічної інвентаризації готує об’єкти нерухомості до продажу: вивчає їх на місці, обстежує та обрахувує їх площу та вартість. На жаль, наші вищі галузеві органи вважають, що ці функції треба доручити приватним структурам - незалежним експертам, які будуть працювати на ліцензійній основі. Це дає підстави розформувати БТІ як єдину структуру та створити окремі ліцензовані державою структури - їх може бути і одна, і сто, і двісті, особливо в столиці з її величезним ринком нерухомості. Я вбачаю в цьому потенційне поле діяльності для не досить чесних людей.

Враховуючи, що нерухомість необхідно контролювати все-таки на державному рівні, майже 300 БТІшників України - членів Асоціації “Укртехінвентаризація”, які збиралися з цього приводу на спеціальну нараду, висловили спільну думку, що державний контроль і функції, які стосуються будівництва, обстеження об’єктів нерухомості, обрахування їх площ і вартості, треба залишити в єдиному органі місцевого самоврядування, як це маємо сьогодні.

- Тож, яким Ви бачите майбутнє системи технічної інветаризації в Україні?

- Як далі піде процес її реформування, наскільки він буде швидким або розтягнутим у часі, - це важко прогнозувати. Враховуючи, що почалася підготовка до дострокових парламентських виборів, що розпущена Президентом Верховна Рада пішла на канікули, а Кабінет Міністрів частково йтиме у відпустку, - це питання залишиться до осені.

12.07.2007Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 12.07.2007p. 
На головну сторінку