Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №301 від 19.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Роз’яснюємо ситуацію

Запис у трудовій книжці чи висока зарплата?

Молода людина вчилася, здобувала освіту. Ось нещодавно пройшли випускні бали, як у школах, так і у вищих навчальних закладах. Перед колишніми студентами постав нелегкий шлях пошуку та влаштування на роботу. І добре, коли університет чи інститут, училище чи коледж підтримують своїх випускників і забезпечують їх рекомендаціями для роботодавців.

Але це за умови, що керівник сам звернеться до закладу. Більшість же повинні заздалегідь думати про майбутню роботу. Виявляється, як розповіла Світлана РОТАР, заступник начальника відділу надання соціальних послуг із працевлаштування Рівненського міського центру зайнятості, лише близько трьох відсотків від загального ринку осіб, що перебувають на обліку в центрі зайнятості - випускники, враховуючи період за весь 2007 рік. Це доволі низький показник. Невже переважна кількість молоді вже влаштувалася на роботу? І наскільки результативна її співпраця з міським центром зайнятості? До речі, випускнику для реєстрації в МЦЗ потрібні лише паспорт, ідентифікаційний номер, диплом та довідка про вільне працевлаштування. Що це дає? По-перше, держава хоч і мінімально, але підтримує безробітне населення щомісячними виплатами. По-друге, це можливість пошуку та вибору роботи не тільки на Рівненщині, а й за її межами. По-третє, це можливість безкоштовної перекваліфікації, та бідвищення її.

Взагалі нинішня ситуація на ринку праці не радує. Головна проблема: чому запис в трудовій книжці - це найчастіше низька зарплата з подальшою частковою доплатою? Пояснює адвокат Віктор ВДОВИЧЕНКО, депутат Рівненської облради, голова постійної комісії з правових питань, гласності, депутатської діяльності, етики та регламенту: “Справа в тому, що чинне законодавство ставить занадто високі вимоги до роботодавців - до 52 відсотків від нарахованої зарплати працівника направляється до різних фондів. Хоча оформлення трудової книжки - це, передусім соцзахист та зареєстрований досвід роботи. І звільнити працівника можуть лише за грубе порушення законодавства. Молоді варто пам’ятати, що прийняття на роботу без спеціальних знань - це вже має викликати підозру”.

Вимагайте, щоб вам показали наказ про прийняття на роботу, аби не виникало непорозумінь.

І знайте, що перша офіційна зарплата - це набагато приємніше та гідніше, ніж зарплата “у конверті”.

19.07.2007



Рівне-Ракурс №10 від 19.07.2007p. 
На головну сторінку