Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1159 від 01.03.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Що означає гіркота у роті?

Гіркота у роті може бути симптомом багатьох захворювань. Онколог розповів про одне з найімовірніших. Якщо відчуваєте гіркоту – не гайте часу, зверніться до лікаря!

Часто, коли в роті відчувається гіркота, печія, і на язику з’являється жовтий наліт, – це ознака того, що жовч з дванадцятипалої кишки потрапила в шлунок. Жовч у шлунку змішується з соляною кислотою і може потрапити в стравохід, а звідти і в рот, через проблеми з кардією шлунка або грижу діафрагми у місці, де проходить стравохід.

Іноді такі процеси стають хронічними, провокуючи хронічні ларингіти та інші проблеми. У таких випадках рекомендується пройти гастроскопію, УЗД черевної порожнини і консультацію з гастроентерологом.

Симптомом яких захворювань може бути гіркота у роті?

Захворювання жовчного міхура та жовчовивідних шляхів – наприклад, жовчнокам’яна хвороба або холецистит. У цих випадках жовч неправильно виводиться або накопичується, що може спричинити гіркоту в роті.

Захворювання печінки – такі як гепатит або цироз, які порушують здатність печінки обробляти токсини та жовч, можуть викликати гіркоту в роті.

Захворювання шлунку – включаючи гастрит або виразкову хворобу. Коли шлунок виробляє надто багато кислоти або коли є порушення в русі жовчі, це може викликати відчуття гіркоти.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) – коли кислотний вміст шлунку потрапляє назад у стравохід, це може викликати не тільки печію, але й гіркоту в роті.

Порушення функції кардії шлунка – кардія не здатна нормально закриватися, що дозволяє жовчі потрапляти у стравохід і рот.

Лікарські препарати – деякі медикаменти можуть викликати побічні ефекти, зокрема гіркоту в роті, особливо ті, що впливають на травлення або містять велику кількість металів (наприклад, деякі види антибіотиків).

Оральні інфекції – інфекції в ротовій порожнині, такі як грибкові інфекції, можуть спричинити відчуття гіркоти.

Стоматологічні проблеми – проблеми з зубами або яснами, включаючи пародонтит або неправильні зубні протези, також можуть викликати гіркоту в роті.

Всі матеріали мають загальноінформаційний характер і не замінюють професійну медичну консультацію. Якщо у вас є питання або занепокоєння щодо вашого здоров’я, завжди звертайтеся за порадою до лікаря.

01.03.2024



Рівне-Ракурс №10 від 01.03.2024p. 
На головну сторінку