Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №302 від 25.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікувальне повітря

Щоб покращити здоров’я, досить надихатись свіжим повітрям

Щоб покращити здоров’я, досить надихатись свіжим повітрям

Лісове Прогулянка в лісі може замінити лікування у кращого аромотерапевта. Дерева і трави виділяють кисень, насичують повітря цілющими ароматами. Найбільш лікувальні - хвойні. Рекомендується: тим, у кого слабкі бронхи та легені. Але не перегулюйте, щоб не було головного болю від кисневого “переїдання”.

[кпк hp]

Тропічне

Тропічний клімат може бути жарким і сухим або жарким і вологим, із низьким вмістом кисню. Збираючись у відпустку в тропічну країну, дізнайтеся про клімат.

Рекомендується: субтропічне сухе повітря - ідеальне для хворих із слабкими легенями, бронхіальною астмою, але їм протипоказаний тропічний вологий клімат. Не варто їхати в тропіки гіпертонікам і людям із патологією серця.

Морське

У прибережному морському повітрі багато кисню і мікрочастинок морської води, вони зволожують дихальні шляхи, насичують організм мінералами, а фітонциди морських водоростей убивають мікроби. Штормове море - кращий інгалятор.

Рекомендується: тим, хто страждає захворюваннями верхніх дихальних шляхів.

Гірське

Дуже чисте, але при зниженому атмосферному тиску в ньому менше кисню, що, як не парадоксально, позитивно впливає на здоров’я. Дефіцит кисню змушує організм включати резервні сили.

Рекомендується: для людей із серцево-судинними захворюваннями (гіпертонія, ішемічна хвороба серця, серцево-судинна дистонія). Але гіпотонікам не варто підніматися високо в гори. Гірське повітря лікує анемію: підвищується рівень гемоглобіну в крові.

Пустельне

Найкраще для здоров’я повітря із середнім рівнем вологості: 45-65 відсотків. У пустелі тільки 5-25 відсотків вологості, а вночі - 20-60 відсотків. І тільки в пустелях біля Перської затоки: 80-90 відсотків.

Рекомендується: людям із слабкими бронхами і тим, хто страждає безпліддям.

Північне

Країни Скандинавії і Балтії, за даними Європейського агентства, по стану навколишнього середовища лідирують по чистоті повітря. Тут навіть у великих містах повітря свіже.

Рекомендується: практично усім, воно нормалізує обмін речовин і зміцнює імунітет. Для людей з ендокринними захворюваннями - найоптимальніше.

Степове

Унікальність степу: низька вологість, не буває різких коливань температури: улітку немає удушливої спеки, взимку - сильних морозів.

Рекомендується: для дитячого відпочинку, лікування ендокринних захворювань і для тих, у кого порушений обмін речовин.

Щоб серце було здоровим

Тим, у кого слабке серце, потрібно виїздити на відпочинок, коли температура повітря не перевищує 24-25• С. У Крим краще їхати в серпні, в Болгарію - у вересні, у Туреччину - в жовтні, в Єгипет - у лютому. А тур по Європі краще перенести на вересень-жовтень.

Різкі коливання температури, висока вологість небезпечні спазмами судин, високим артеріальним тиском, гіпертонічними нападами.

25.07.2007



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2007p. 
На головну сторінку