Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1163 від 28.03.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс кримінальний

Переправляли призовників через кордон

Переправляли призовників через кордон

До складу організації входило семеро осіб. Поліцейські встановили, що фігуранти незаконно переправили 62 ухилянта. Відтепер учасникам ОЗГ загрожує до дванадцяти років за ґратами.

У 2023 році оперативники управління стратегічних розслідувань у Рівненській області Нацполіції спільно з колегами з інших правоохоронних відомств встановили, що ділки оформлювали військовозобов’язаних водіями на фірму-перевізника. Їх дані вносили до відповідної інформаційної бази та надалі супроводжували до кінцевої точки призначення.

Організував діяльність житель Рівненщини, який раніше був судимий за подібне діяння. До «бізнесу» чоловік залучив шістьох спільників. В одного з них була ліцензія на міжнародні пасажирські перевезення, що і давало змогу реалізовувати протиправну схему.

Також, одна з учасниць злочинної організації відповідала за присутність у транспортних засобах осіб, які вдавали пасажирів. Після перетину кордону, жінка контролювала повернення транспорту на територію України.

Вартість таких послуг становила 5500 доларів. З листопада 2022 року до моменту викриття нелегального бізнесу, травень 2023 року, учасники злочинної організації допомогли виїхати 62 чоловікам призовного віку.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, обвинувальний акт стосовно організатора та його шістьох спільників скеровано до суду за кількома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 2 та 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України);

– ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

– ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж вчинені повторно та за попередньою змовою групою осіб);

– ч. 3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна.

Заходи з викриття проводились спільно зі детективами ТУ ДБР, розташованого у м. Хмельницькому (місце дислокації м. Рівне), за процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури спільно з СБУ в Рівненській області.

28.03.2024



Рівне-Ракурс №10 від 28.03.2024p. 
На головну сторінку