Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №302 від 25.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Остеопороз – німа епідемія

Остеопороз – німа епідемія

А ризик його розвитку є в кожного з нас

Відомо, що захворіти легко, а вилікуватися ой як важко. Але чи стосується це переломів, а тим більше остеопорозу - ось де питання, на яке газеті дав відповідь досвідчений лікар-травматолог вищої категорії поліклініки №2 Всеволод ДЕМЧУК (на фото):

[издательство]

- Діагноз “остеопороз” означає, що у кістках знижений вміст кальцію, який необхідний для підтримки їх форми та міцності. Понад те, змінюється структура кісткової тканини, її маса. У результаті значно збільшується й ризик переломів. Справа в тім, що піку кісткової маси людина сягає приблизно до 30-35 років. Потім починається природне зниження кісткової маси, що складає менше 1 відсотку на рік. До того ж часу важливо забезпечити адекватне вживання кальцію та вітаміну Д у дитячому віці. Це особливо стосується жінок під час вагітності й годування немовлят грудьми. Та вже після 45 років, на жаль, починається зменшення кісткової маси. Швидкість її залежить від факторів ризику остеопорозу. Серед них – спадковість, менопауза, безпліддя, а також тривалий прийом гормонів та антибіотиків.

Як правило, хвороба підкрадається непомітно й найчастіше проявляється вже переломами. Хоча в процесі життєдіяльності кістки постійно руйнуються й знову відновлюються. Однак, якщо руйнування відбувається швидше ніж відновлення, то розвивається остеопороз.

- Вважається, що це жіноча хвороба, так?

- Хворіють і чоловіки, і жінки різного віку. Проте відомо, що остеопороз уражає кожну третю жінку та кожного дванадцятого чоловіка після 50 років. Та найчастіше хвороба дошкуляє все-таки жінкам на фоні гормональної перебудови організму після припинення менструальної функції. Саме зі зниженням рівня жіночих гормонів хвороба наступає найбільш стрімко. Відтак добряча частина жінок цього віку живе під “дамокловим мечем” першого невдалого падіння, а то й будь-якої іншої, навіть не вельми серйозної травми.

- А чи є в цієї капосної хвороби які-небудь клінічні ознаки?

- Типовими симптомами остеопорозу є переломи хребта, шийки стегна і променевої кістки через незначну травму: людині досить оступитися або впасти. Переломи супроводжуються гострим болем. А в разі пошкодження хребта можуть нагадувати клінічну картину інфаркту міокарда, плевриту чи гострого захворювання органів черевної порожнини.

- Як щодо профілактики остеопорозу?

- Сьогодні точним методом, що діагностує остеопенію - початкові прояви зниження кісткової маси та остеопороз - є кісткова денситометрія. Людям же варто докласти бодай трохи зусиль, щоб сформувати високу масу щільності кісток. Тобто треба їсти продукти з підвищеним вмістом кальцію, а це: молоко та молокопродукти, різні види сирів, риба. Найкраще - в’ялена риба з кістками, сардина з кісточками. А ще - сухофрукти і, звісно ж, овочі, особливо зеленого кольору. Оптимальним буде поєднувати харчі з лікарськими препаратами та не забувати про фізичні вправи, які збільшують “пік” кісткової маси.

Умовні групи ризику:

• Жінки тендітної статури зі світлою шкірою, бездітні або ті, хто має тільки одну дитину, жінки з сімейним анамнезом переломів хребта й шийки стегна.

• Жінки з ранньою чи штучною менопаузою.

• Особи, що приймають лікарські препарати, побічною дією яких є зниження кісткової маси.

• Жінки, що курять та зловживають алкоголем.

• Супутні захворювання шлунково-кишкового тракту, крові, нирок і ревматичні хвороби сприяють швидкій втраті щільності кісток.

25.07.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2007p. 
На головну сторінку