Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №303 від 01.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Правовий лікнеп

Замінити відпочинок грошима?

Замінити відпочинок грошима?

Цікава тенденція розвинулася останнім часом в Україні та в Рівненській області зокрема: багато приватних підприємців починають практикувати замість повної відпустки надавати працівникам додаткові виплати. Звісно, за згодою самого працівника. В окремих випадках так і є, але в більшості - людина, реально оцінюючи ситуацію, просто погоджується на умови роботодавця.

[моддинг товары]

Але ж, згідно законів України, це категорично забороняється і карається. Кожен працюючий має право на відповідний повноцінний відпочинок. За словами Михайла Бузинарського, головного інспектора територіальної державної інспекції праці у Рівненській області, в організації чи на підприємстві, перш за все, повинен бути затверджений графік відпусток для усіх працівників. Його погоджують на загальних зборах із профспілковим комітетом або представником трудового колективу. І цього графіку повинні обов’язково дотримуватися. У будь-якому випадку - чи то відсутність графіку відпусток, чи його недотримання - це є грубе порушення трудового законодавства і може призвести навіть до кримінальної відповідальності.

Одна знайома жіночка мене запитувала, чи справді чорнобильці четвертої категорії не мають пільг щодо відпустки. Виявилось, що згідно Закону України “Про відпустки”, тільки чорнобильці першої та другої категорії мають право на відпустку у будь-який зручний для них час.

Для молодих батьків, які ще не орієнтуються в трудовому законодавстві, важливо знати, що на кожну малолітню дитину ( до 14 років) надається додатково по сім днів оплачуваної відпустки. А також два тижні - неоплачуваної. Нагадаю, що мінімальна відпустка становить 24 дні, а не тиждень-два. Але часто і цей період у приватників “вибити” важко.

Пан Бузинарський вказує, що існує певне обмеження в законодавстві, яке визначає, що неотримана чи не повністю отримана відпустка повинна бути надана не пізніше, ніж через 12 місяців.

Тепер торкнемося питання оплати відпускних. За статтею 115 ч.3 Кодексу України про працю: “Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за ТРИ дні до початку відпустки”. До слова, за даними державної територіальної інспекції праці в Рівненській області, саме за цією статтею найбільша кількість порушень.

Звичайно, реально аналізуючи ситуацію на ринку праці, розумієш, що на приватних підприємствах працівнику дуже важко ставити свої умови, навіть якщо вони обгрунтовані законом. І фактично дуже важко притягнути їх керівників до відповідальності. Але... Якщо Вам, дорогі читачі, все ж трапився недобросовісний керівник, пам’ятайте, що Ви можете анонімно повідомити про це у відповідну службу - територіальну державну інспекцію праці в Рівненській області. Вони, в свою чергу, зроблять перевірку та покарають роботодавця, що порушує закон.

01.08.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2007p. 
На головну сторінку