Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №303 від 01.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відкриття

Віктор Чайка: “Пологових залів буде більше!”
Леся Байда і Настя - її третя дитинка

Ганна Чайка: “Народжуємо, як на Заході!”

Зміцнення родинних зв’язків через сімейні пологи

Напередодні Миколиного 50-ліття дружина народила четверту дитину. Народжували у пологовому будинку №2 м. Рівне, де чоловік був присутнім на пологах і як згодом усім казав: “Таке враження, що сам народжував”. Сімейні природні пологи стали найбільшим враженням і найбільшою подією за все свідоме Миколине життя.

[лицензирование]

Нещодавно у другому пологовому будинку офіційно відкрилося відділення сімейних пологів на засадах страхової медицини, а це 10 палат та 4 пологові зали, оснащені найсучаснішою технікою. Якийсь час тому головний лікар закладу Ганна Чайка виграла ґрант на створення сімейного пологового будинку. Проект відбувався у рамках “Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядуваня”. З гарною подією у житті міста лікарів прийшли привітати керівники Рівного разом із міським головою Віктором Чайкою та обласне й міське медичне керівництво на чолі з Віктором Ковальовим та Михайлом Стичишиним.

Ще до останнього проекту пологовий №2 з 2002 року успішно реалізував інше нововведення - проект “Здоров’я матері та дитини в Україні” за участю Акдемії освіти США та Агентства з міжнародного розвитку США, впроваджений у восьми областях України. А наш пологовий включився сюди третім серед західних областей. Пологовому будинку, зорієнтованому на сім’ю та використання фізіологічного підходу до вагітності й пологів, дісталося тоді 100 тисяч гривень. І почалося: тренінги для лікарів та акушерок, навчання з реанімації немовлят, а також навчання майбутніх мам і татусів у “Школі батьків”, де готують до пологів і до грудного вигодовування, вчать запобігати інфекціям та правильно застосовувати контрацепцію.

При сімейних пологах (а це 72 відсотки) лікарі не застосовують медикаментів. Уникають необгрунтованих втручань, як-от: стимулювання родової діяльності. І як нагорода - нині практично пустує відділення реанімації. Якщо ж є необхідність переведення дитини до інтенсивної терапії, то її переводять разом із мамою.

До речі, за словами Ганни Чайки, завдяки їхньому пологовому будинку, Рівненщину включили в проект “Здоров’я матері й дитини” - 2 з тренінговим центром у другому пологовому. На останній же проект грантових коштів отримали 500 тисяч гривень та 200 тисяч - із міського бюджету, які витратили на ремонт та обладнання. А нині, як виявилося, десять європалат - це вже замало й треба хоча б тридцять. Отже, маленьких українців народжується все більше й більше!

Згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я, лише

10 відсотків пологів потребують застосування стимулюючих засобів або знеболюючих препаратів. Це означає, що 90 відсотків жінок можуть благополучно народити здорових дітей при мінімальному медичному втручанні, розраховуючи винятково на власні сили.

01.08.2007



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2007p. 
На головну сторінку