Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №304 від 08.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

Юрій Луценко: “Я впевнений у кожному, кого пропонуємо до списку”

Юрій Луценко: “Я впевнений у кожному, кого пропонуємо до списку”

Українців пробують спіймати на стадний інстинкт. Зокрема - “опитуваннями” свіжоспечених “соціологічних компаній”. Як їм вірити, то виборці сліпо продовжують вірити своїм кумирам, і, що б вони не витворяли, на симпатіях людей те ніяк не позначається. Як не позначиться і виборча тактика та стратегія кожної політичної сили, бо - “мало часу”. Так само послідовно культивується міф про розподіл голосів після проведення дострокових виборів. Мовляв, Партія регіонів за будь-якої погоди здобуде першість, а БЮТ - отримає “срібло” електоральних симпатій.

Життєві реалії такі “залізобетонні аргументи” ставлять під сумнів. Адже Партія регіонів, після своїх обіцянок “покращити наше життя вже сьогодні” всерйоз розмірковує над тим, як набрати стільки ж голосів, як і торік. Попри бадьорі запевнення, певні проблеми є і у Юлії Тимошенко. Адже вона знову збирається вести кампанію, побудовану на власному авторитеті. А її програма “прориву для України”, як і колишня програма її уряду, містить надто мало конкретних цифр і надто багато красивих загальних фраз.

Прикладом реальної зміни електоральних симпатій насправді може служити партія “Вперед, Україно!”. Торік вона відзначилася останнім результатом парламентської виборчої кампанії. Проте, всього за кілька місяців, ставши кістяком Громадянського руху “Народна Самооборона”, вона стала в ряд найвпливовіших політичних партій. Її ставили у рейтингу народних симпатій на четверте місце. Мабуть, навіть роздаючи певні аванси “Нашій Україні”, яку “Народна самооборона” швидко наздоганяла.

Теоретичне об’єднання зусиль демократичних партій у мегаблок кілька тижнів тому вітали дванадцять відсотків виборців. Як тільки воно стало фактом, число прихильників одразу ж наблизилося до кількості прихильників БЮТ.

Варто, мабуть, зважати й на те, що в рамках туру на підтримку ідеї скасування депутатської недоторканності Юрій Луценко відвідав усього п’ять областей України. Так, його почули щонайменше шістдесят п’ять - сімдесят тисяч людей. І це говорить про живий інтерес до лідера. Проте широкого відгуку кількаденна кампанія ще не отримала.

За великим рахунком, усі помітні політичні сили тепер враховують досвід “Народної Самооборони” Юрія Луценка. Це торік у грудні від його ідей відмахувалися навіть сьогоднішні союзники. Проте сьогодні той же блок Юлії Тимошенко головною ідеєю своєї кампанії зробив питання конституційного референдуму і пропонує народові самому написати Основний Закон. “Народна Самооборона” якраз і починалася з ідеї перезавантаження України новою Конституцією за рахунок обмеження права діючих політиків писати її щоразу “під себе”.

Партії другого політичного ешелону так само хором раптом заговорили про “справедливий порядок”, “боротьбу з корупцією”. Вже навіть комуністи хочуть скасовувати депутатську недоторканність.

Тим часом “Народна Самооборона” наступально йде далі. Що в черговий раз підтвердив з’їзд партії “Вперед, Україно!”, який відбувся минулого четверга.

- Я впевнений у кожній людині, яку ми пропонуємо до списку, - заявив Юрій Луценко, виступаючи перед делегатами. - В ньому немає моїх зброєносців та друзів по життю. Натомість до нього входять справжні фахівці, котрі працюють в усіх галузях суспільного життя. Наша команда репрезентує і наступ на криміналітет, і вміння будувати нормальне життя.

Не секрет, що “Народна Самооборона” і “Вперед, Україно!”, як її партійна складова, у першу чергу зголошувалися на роботу, пов’язану з “блоком справедливості”. Цілком природно, що до виборчого списку увійшли недавній виконуючий обов’язки Генерального прокурора, а тепер - прокурор Криму молодий Віктор Шемчук. Справжня довіра і авторитет серед міліції визначили місце у списку Геннадія Москаля. Молоду й не заплямовану колишніми гріхами команду представляють Володимир Ар’єв, Олесь Доній, Катерина Лук’янова.

Тобто, молодість і новизна облич у виборчому списку “Вперед, Україно!” вдало поєднуються з реальним досвідом старшого покоління.

Відтак, попри запевнення соціологів, політичних курчат будемо рахувати по осені. Після того, як побачимо і зважимо всіх кандидатів, поміркуємо над реальністю передвиборних програм та здатністю виконати задеклароване.

Напевно, соціологи й цього разу вибачатимуться перед виборцями за власні прогнози.

Микола ЦИМБАЛ

08.08.2007



Рівне-Ракурс №10 від 08.08.2007p. 
На головну сторінку