Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №305 від 16.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Старі проблеми

Чому жінки меншовартісніші за чоловіків?

Цікава статистика спостерігається на теренах нашої області. Рівень заробітної плати жінок в середньому на третину нижчий від рівня заробітків чоловіків. І це, незважаючи на те, що за перше півріччя цього року від загальної кількості працюючих 53,6 відсотків - жінки. Тобто більша половина. Якщо середня зарплата чоловіків становила 1208 гривень, то жінки отримували в середньому 870 гривень.

[монитор 19 samsung]

Така відчутна різниця в оплаті праці наявна у всіх сферах діяльності: від фінансової до промислових виробництв. Про це повідомила Ольга ВЕРТЕЛЕЦЬКА, головний спеціаліст-економіст управління статистики праці Головного управління статистики у Рівненській області.

Але чому і досі лишилася проблема різностатевого порівняння на користь чоловіків? Чому керівники підприємств вважають жінок меншовартіснішими за “сильну” половину людства?

Тамара РИГА, начальник відділу оплати праці Головного управління праці та соціального захисту облдержадміністрації, коментує це питання так: “З давніх-давен керівні посади частіше займають чоловіки. Керівник підприємства чи організації не вважає жінку менш придатною для тієї чи іншої посади, просто тут відіграє роль сімейний фактор. Адже жінка так чи інакше більш пов’язана із родиною, ніж чоловік. Це, в свою чергу, скорочений робочий день тощо. Звісно, і ставка нижча”.

Ця ситуація наштовхнула мене на думку, що правий був психолог із світовим ім’ям Дейл Карнегі - при співбесіді на хорошу та високооплачувану роботу жінці слід якнайстаранніше уникати питань щодо сімейного стану, кількості дітей та їх віку тощо. Не дивно, чому закордоном жіноча половина людства створює сім’ю після 30. Адже спочатку - кар’єрний ріст та фінансова стабільність. А родина на цьому етапі, виявляється, заважає...

16.08.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 16.08.2007p. 
На головну сторінку