Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №305 від 16.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Карти на стіл!

Списки політичних партій та блоків - річ серйозна. Чого вартий лише скандал із ЦВК, яка під тиском коаліції відмовилася реєструвати список БЮТ і цим спричинила гучний скандал, про який уже говорять ледь не в усьому світі. І переглядати та аналізувати реєстри майбутніх нардепів - річ дуже корисна, оскільки вона чітко демонструє, які процеси насправді відбуваються не лише всередині партій та блоків, але і в політикумі загалом. Отже, кого ж пропонують нам провідні політичні сили обрати в парламент?

[мониторы hp]

Атака кланів

Першою оприлюднила свій список Партія регіонів. Для партії Януковича і Ахметова чистка списку обмежилася лише виключенням із нього нардепа п’ятого скликання Олега Калашникова, фігуранта скандалу з побиттям знімальної групи телеканалу СТБ. А ще, як розповідає “Українська правда”, коли складалися списки, із них випадково зникла гламурна бабуся Олександра Кужель, - мабуть, просто випала з поля зору однопартійців, бігаючи з однієї світської тусовки на іншу.

Загалом Партія регіонів своїм смакам не зрадила, і в списку королем себе почуває лише донецький клан (6 чоловік - у першій десятці, 55 - у першій сотні). Певно, щоб інші учасники списку не сумнівалися, який клан головний. Найнесподіваніші обличчя виявилися в п’ятірці - балакучу компанію Тарасові Чорноволу склали дві цілковито нові для партії особи: міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич та заступниця міністра юстиції Інна Богословська. Перший - привіт від екс-голови СДПУ(о) Віктора Медведчука, якого вирішили все-таки не брати до списку, друга - від зятя Кучми Віктора Пінчука. Цікаво, до речі, як себе почуває Богословська, яка колись демонстративно йшла з уряду Януковича через “азаровщину”? Адже Ніколай Яновіч примостився від неї на відстані лише одного Шуфрича - на 6-му місці!

Загалом одіозних діячів кучмізму в списку більш ніж вистачає - це переважно колишні та нинішні посадовці, які йдуть у ВР у складі номенклатурного клану Януковича: Дмитро Табачник, Олександр Кузьмук, “підрахуй” Сергій Кивалов та інші. Є і “герої” нового часу - в умовно-прохідній частині знайшлося місце Вадиму Столяру, одному з засновників скандального “Еліта-Центру”, що залишив без грошей та квартир сотні киян. Вочевидь, таких людей ПР завжди готова обігріти.

Хто хазяїн партії, видно одразу: найбільшу частину списку займають різноманітні підлеглі Ріната Ахметова та його соратника Бориса Колесникова - тут ми вже традиційно знайдемо і охоронців, і водіїв, і секретарок, і функціонерів ФК “Шахтар” (певно, був би тут і Брандау, якби не бразильське громадянство футболіста). Причому місця в них значно престижніші, ніж у зрадників, які перебігли до ПР від помаранчевих. Анатолію Кінаху, скажімо, виділили аж 53-й номер, тим самим чітко вказавши, біля чого його місце. Група Ахметова дуже відчутно посилила свої позиції порівняно з виборами-2006, тоді як людей Януковича й Азарова поменшало. Недарма ж саме Ахметова називають справжнім “власником” Партії регіонів.

У списку можна виділити ще кілька бізнес-груп. Зокрема, в ньому з’явилися кілька чоловік із клану Дмитра Фірташа - співвласника сумнозвісної компанії “РосУкрЕнерго”, через яку проходять всі українсько-російські газові оборудки. Таким чином, корупційну українсько-російську газову схему остаточно взяла під своє крило Партія регіонів.

Нічний жах ЦВК

Другим оприлюднив свій список Блок Юлії Тимошенко. Тут для очищення рядів порівняно з минулорічними виборами вигадувати велосипед не стали: свої місця зберегли за собою 103 нардепа, які залишилися з блоком до кінця і склали повноваження для легалізації перевиборів. На думку Тимошенко, якщо люди пройшли через усі парламентські спокуси та погрози, то вже не зрадять, а відтак - мусять бути в списку. Проте з’явилися й новачки, в тому числі в десятці. Так, четверте місце після традиційного тріо Тимошенко-Турчинов-Томенко посів Йосип Вінський, що вийшов із Соцпартії після коаліційної зради Мороза. Шосте місце - у Віктора Пинзеника, голови партії “Реформи і порядок”, яка приєдналася до блоку. До речі, оновлення списку й відбувалося в основному за рахунок ПРП. Ще один новачок - новий голова Соціал-демократичної партії Євген Корнійчук. Він замінив у списку блоку колишнього лідера партії Василя Онопенка, який очолив Верховний Суд України. Решта місць у десятці лишилася без змін - на 5-му журналіст Андрій Шевченко, з 7-го по 9-те відповідно - борець з мафією Григорій Омельченко, ректор Луганського педагогічного університету Віталій Курило й екс-командувач сухопутних військ України Микола Петрук, який у 2004-му році відмовився виводити танки на помаранчевий Майдан.

Втрата в БЮТ лише одна: легендарний дисидент Левко Лук’яненко, багаторічний соратник Тимошенко, вирішив не балотуватися в депутати через стан здоров’я та вік - за два тижні йому виповнюється 80.

Цікаво: чим же так злякав БЮТ своїх політичних опонентів із коаліції, що її представники в ЦВК так бояться зареєструвати блок і пустити його на вибори?

І кум, і брат, і сват

Список “Нашої України”, оприлюднений останнім, дещо здивував: від нього очікували кандидатів більш молодого віку і меншої кількості політичних ветеранів. Проте, наслідки очищення та оновлення таки можна помітити: зокрема, серед кандидатів уже немає колись головного “любого друга” Петра Порошенка.

Перша п’ятірка, як і передбачалося, виглядає молодо й енергійно. Міністр оборони Анатолій Грищенко серед решти виглядає ледь не дідом. У другій п’ятірці опинилося одразу двоє відомих журналістів: Ольга Герасим’юк та Володимир Арьєв.

Серед свіжих облич можна зазначити політолога Олеся Донія та Владислава Каськіва. Решта - або давно знайомі обличчя, або… родичі. Так, НУ навіть після злиття з Народною Самообороною не втратила традицій кумівства, ба навіть заразила своїх молодших братів. Так, у списку присутні два Луценка (другий - брат Юрія Сергій), два Сан Саничі Омельченка (син і батько - екс-мер Києва), двоюрідний брат голови секретаріату президента Балоги Василь Петьовка, батько секретаря Київради Олеся Довгого Станіслав, брат київського губернатора Віри Ульянченко Олександр, брат Віктора Ющенка Петро і племінник Ярослав…

За наявність у списку екс-мера Києва Олександра Омельченка НУНС уже отримав зливу критики від опонентів, які, зокрема, звинувачують Сан Санича в корупції на мерській посаді. Крім того, йому закидають більш ніж поважний вік. Таких політпенсіонерів у блоці, до речі, немало - ті ж Володимир Стельмах, Іван Плющ та інші.

Микола ПИСАРЕНКО

16.08.2007



Рівне-Ракурс №10 від 16.08.2007p. 
На головну сторінку