Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №306 від 23.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Життєвий вибір

Чи потрібні дітям батьки?

Занедбаність дітей у наш час - не дивина. Батьки все частіше не виконують свій прямий обов’язок - виховання власної дитини. І, здавалось би, позбавлення батьківських прав “моральних виродків” - найбільш дієвий спосіб. Та чи так це?

[процессоры intel]

Наша держава завжди приймає дуже радикальні рішення у вирішенні якихось справ. Суспільство кидається із крайності в крайність. Нема, на жаль, лояльних методів впливу на антисоціальних представників громади. Важливою проблемою, яку вважає Андрій Міщеня, заступник начальника служби у справах дітей, є саме нерозвинена система заходів впливу на батьків. Позбавлення батьківських прав - один із найрадикальніших засобів, але дітям все ж потрібні батьки.

“Наприклад, мати в зв’язку із соціальним становищем починає зловживати алкоголем. І діти відходять на останнє місце. - розповідає пан Міщеня. - Подамо ми відповідні документи до суду, позбавлять її батьківських прав, а дітей відправлять у спецзаклади. Але ж вони люблять маму, пам’ятають її до того, ще не алкоголічкою. В даній ситуації потрібно допомогти, в першу чергу, жінці вийти з цього стану “забуття”. За кордоном така практика вже давно існує і дає свої результати”. Знаючи закони життя у наших спецзакладах, дійсно, чи не краще змінити і повернути їм нормальних батьків?

За останній місяць служба у справах неповнолітніх подала вже три позови до суду

про позбавлення батьківських прав. І, на думку пана Міщені, вони будуть задоволені. Але цікаво було дізнатися, що частіше це суто “технічні” позбавлення. Заступник начальника служби наводить приклад: “Батьки розлучилися. Матір, наприклад, живе на іншому кінці України. А тато вирішує виїхати з дитиною закордон. Матір чи то з егоїстичних, чи з якихось інших причин не дає дозволу на виїзд спільної дитини. В цьому випадку приймається рішення про позбавлення її батьківських прав. Суд має законні підстави це зробити, якщо матір без поважних причин не брала участь у вихованні дитини протягом шести місяців. Така ж картина при потребі оформити опіку чи піклування родичам дитинки, батьки якої на заробітках закордоном”.

15 серпня відбулася координаційна рада з питань профілактики злочинності серед неповнолітніх та забезпечення соціально-правового захисту дітей, на якій були прийняті важливі рішення щодо інспектування та забезпечення соціального супроводу сімей, що потрапили у складні життєві обставини, та попередження власників окремих розважальних закладів, в яких за поданням міліції найбільша кількість порушень законодавства.

Головне - як вирішити, чи потрібні дітям такі батьки?

23.08.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2007p. 
На головну сторінку