Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №211 від 27.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Резонанс

Було б дуже добре, якби всі нафтобази на Рівненщині були такими, як у Клевані,

Було б дуже добре, якби всі нафтобази на Рівненщині були такими, як у Клевані,

переконані в ДП “Рівнестандартметрологія”

Нещодавно в редакцію “Рівне-Ракурс” зателефонувала обурена читачка з Клеваня: “У селищі будується нафтобаза, яка завдає неабиякої шкоди навколишньому середовищу. Навколо складу нафтопродуктів смердить бензином. А на території нафтобази навіть горобці гинуть”.

Щоб з’ясувати, чи так це насправді, кореспондент “РР” завітала в Клевань на склад світлих нафтопродуктів ДП “Оптіма-770-Р”. Територія нафтобази вкрита бетонними плитами, чистенька бруківка, навколо, незважаючи на глибоку осінь, продовжує радувати око зелена травичка (чого не скажеш про місцевість поза загорожею…). В повітрі зовсім не відчувається запаху нафтопродуктів. У пожежній водоймі, що знаходиться неподалік резервуарів, вода чиста, прозора, а в ній (не повірите!) риба водиться.

Та все ж, не покладаючись на особисті враження, прошу в директора складу світлих нафтопродуктів Валерія Поліщука показати документи, які б свідчили про те, що на нафтобазі дотримані всі норми, правила безпеки, що вона не загрожує навколишньому середовищу. Керівник представив мені всі необхідні папери, в тому числі висновок державного підприємства “Рівнестандартметрологія”, яке нещодавно здійснювало перевірку складу нафтопродуктів на додержання вимог стандартів, норм і правил. Проводила її державний інспектор Світлана ЗЕНІНА. Отож, з нею і ведемо мову.

- Перевірку складу світлих нафтопродуктів ДП “Оптіма-770-Р” наше підприємство проводило на вимогу Рівненської міжрайонної природоохоронної прокуратури та прокуратури Рівненського району. Ми мали з’ясувати, чи дотримуються на нафтобазі норм і правил при зберіганні нафтопродуктів та екологічного законодавства.

З цією метою ми відібрали проби двох видів бензину – А95 та А92, а потім відправили їх на експертизу в лабораторію з визначення нафтопродуктів ДП “Рівненафтопродукт” ВАТ “Концерн Галнафтогаз”. Варто відзначити, що це єдина в області акредитована лабораторія такого рівня, яка, до того ж, належить конкуренту підприємства “Оптіма-770-Р”. Отож, в об’єктивності й неупередженості результатів експертизи можете бути впевнені.

- На кожен нафтопродукт є загальні технічні умови, - продовжує Світлана Григорівна. – А найважливішими характеристиками будь-якого нафтопродукту є його октанове число та показники вмісту в ньому бензолу. Октанове число – це показник горючості бензинів, що характеризує їх здатність згорати в двигунах без детонації. Бензол погіршує сумісність палива з гумовим та пластмасовими ущільненнями, збільшує утворення нагару і кількість бензоперену в продуктах згорання.

Результати проведеної експертизи засвідчили, що відібрані зразки були справді бензинами, виготовленими в заводських умовах (як відомо, жителі Клеваня скаржилися, що працівники нафтобази самостійно змішують нафтопродукти) і повністю відповідають тим показникам, що зазначені в супроводжуючих документах. Так, у протоколі випробувань лабораторії ДП “Рівненафтопродукт” зазначено, що в бензинах відсутні водорозчинні кислоти і луги, механічні домішки, вода, колір відповідає нормі, а масова частка бензолу майже вдвічі менша за допустиму норму.

- Крім того, ми перевірили також умови зберігання нафтопродуктів у Клевані, - говорить Світлана Зеніна. - Нам представили акт державного прийому складу світлих нафтопродуктів, які зберігаються в металевих вертикальних резервуарах. Останні розташовані на бетонних подушках, обнесені бетонним валом, обладнані дихальними клапанами та вогневими запобіжниками, з’єднані з насосною станцією наземно-підземним трубопроводом, проводиться контроль їх герметичності, розроблений графік зачистки. Тобто, як бачите, у цьому плані на нафтобазі також враховані норми та вимоги законодавства.

А головне те, що на складі дотримані всі вимоги техніки безпеки. Злив і налив на нафтобазі проводиться через систему автоматизованого автоналиву (САА), що зводить до мінімуму викиди в повітря та утворення випарів. Резервуари, автоцистерни та рукава заземлені, їх конструкція та умови експлуатації унеможливлюють виникнення іскри. Між іншим, незадовго до перевірки, яку проводило наше підприємство, на складі нафтопродуктів побували спеціалісти з обласної санепідемстанції. Вони робили забір проб атмосферного повітря в трьох точках на території нафтобази, і щоразу результати експертизи були задовільні.

- Зауважу, що дана перевірка складу світлих нафтопродуктів у Клевані була позачерговою, а десь півроку тому ми проводили планову перевірку цієї нафтобази, - говорить Світлана Зеніна. - Втім, їх результати мало чим відрізняються: тоді ми не виявили ніяких порушень, як і цього разу. Не знаю, що саме викликає таке обурення в жителів селища, але переконана: було б дуже добре, якби всі нафтобази в Рівненській області були такими, як склад нафтопродуктів у Клевані.

27.10.2005Валентина ХАРИНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 27.10.2005p. 
На головну сторінку