Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №307 від 30.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Педрада

Школа – величезний “полігон” для конфліктів,

Школа – величезний “полігон” для конфліктів,

які часом провокуються нами, батьками

У батьків із школою стосунки нерідко бувають складні: адже вона не завжди може задовольнити всі їх запити. Зрозуміло також, що наявні тут умови вимагають кращого, а рівень оплати праці, що існує зараз у системі освіти, не дозволяє батькам наполягати на багатьох своїх вимогах. І все ж таки… Якщо глянути на ситуацію по-іншому, то що ж зрештою залежить від нас, батьків? Не є таємницею те, що школа - це величезний “полігон” для конфліктів, які часом провокуються нами, батьками. Змінити устрій шкільної системи нам не під силу, але, можливо, можна змінити щось у собі?..

Не вимагайте від школи більше, ніж вона може дати. Школа - це частина життя дитини. У першокласників - більша, у випускників - менша. Потурбуйтеся про те, щоб ваша дитина жила цікавим життям і поза школою, тоді можливі шкільні поразки і невдачі не будуть настільки руйнівними для її особистості.

Учителі, як і всі інші люди, різні. Не узагальнюйте і не переносьте своє невдоволення на весь колектив школи. Напевне, серед педагогів знайдуться ті, з ким ви можете знайти спільну мову та розуміння.

При виникненні неприємної ситуації, пов’язаної з вашою дитиною, пам’ятайте, будь ласка, що ви - єдина людина, здатна надати їй моральну підтримку при загальному “розборі”. Ваше завдання в школі - прояснити становище, а от усі “заходи” краще застосовувати вдома після ретельного спільного обговорення із сином чи донькою.

Приходячи до школи, обов’язково ведіть діалог на основі конкретних фактів, а не на основі особистих вражень учителів. Намагайтеся зібрати різноманітну інформацію про життя дитини і проаналізуйте її самостійно.

Спробуйте також зрозуміти не тільки особливості поведінки вашої дитини в класі (школі), але й загальну атмосферу навчального закладу. Будь-які вчинки дітей пов’язані із соціальним контекстом, в якому вони розвиваються.

Намагайтеся регулярно приходити на батьківські збори. Піднімайте питання загального характеру, важливі для всіх. Усі проблеми, пов’язані саме з вашою дитиною, доцільно розглянути в індивідуальній розмові з учителем.

Подумайте, чим саме ви можете допомогти школі чи конкретному вчителеві. Не завжди ця допомога повинна проявлятися у матеріальній підтримці. Може статися, що ви володієте якоюсь корисною для школи інформацією чи можете надати консультації, пов’язані з вашою професійною діяльністю, або здатні допомогти школі у тиражуванні навчальних матеріалів, забезпеченні комп’ютерними програмами тощо.

Ваша активна участь у житті школи сприятиме позитивному впливу не тільки на вашу дитину, але й на весь освітній простір, в якому вона знаходиться.

І останнє. Для того, щоб навчити дитину дотримуватися соціальних норм, батьки повинні не тільки розповідати про них людині, котра дорослішає, але й демонструвати це на практиці. Чи згодні ви, щоб ваші син чи донька будували свої взаємостосунки з людьми, користуючись саме вашим прикладом? Якщо так - вас можна тільки привітати. Якщо ні - ви маєте час, аби щось змінити.

30.08.2007Олена КОНЧИЦЬ



Рівне-Ракурс №10 від 30.08.2007p. 
На головну сторінку