Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №307 від 30.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Назад - у минуле

Фортецю брали силою...

Фортецю брали силою...

На Рівненщині відбувся перший лицарський турнір

Щось неймовірне відбувалося минулими вихідними у Дубні! Воїни у кольчугах оточили місцевий замок і вимагали в мешканців твердині сплатити данину. Ті - ні в яку! Мовляв, у нас вже діє Магдебурзьке право і ми нічого нікому не винні. “Ну, раз так, - обурилися воїни польського короля, - значить братимо у вас данину силою!” З цими словами нападники, піднявши вгору мечі, оточили мури замку. Та не тут-то було! На них дощем посипалися стріли лучників...

Біата врятувала князівство

...Довго тривала запекла боротьба супротивників. Польське військо майже взяло замок. Однак несподівана і влучна стріла князівни Біати, яка мужньо захищала князівство, тяжко поранила полководця війська польського і нападники розгубилися. Згодом - відступили. Відтак честь і казну князів Острозьких було врятовано. Далі слідували запеклі лицарські бої під мурами замку…

Таке ось театральне дійство з нагоди відзначення 500-річчя з дня отримання Дубном Магдебурзького права організували минулої суботи лицарі із рівненського клубу історичної реконструкції “Silverwing” та гості із хмельницького клубу “Ярополк”.

Подія відбулася у рамках першого на Рівненщині лицарського турніру “Дубенський замок 2007”. У шоу відтворювалися події 1507 року, що відбувалися на Дубенщині, однак чимало моментів у програмі були вигадані задля видовищності. Мер міста Леонід Дудко був вражений дійством і подарував юним лицарям красиву амфору із символікою Дубна.

З вересня розпочнеться набір у лицарський клуб

Отож, крок у розвитку руху історичної реконструкції на Рівненщині вже зроблено - перший лицарський турнір відбувся. Як цей рух розвиватиметься в області надалі, і що значить бути сучасним лицарем, - в розмові із капітаном клубу історичної реконструкції “Silverwing” Віталієм ЩЕПАНСЬКИМ (псевдо - Князь).

- На Україні історичною реконструкцією минувшини займається до п’яти тисяч людей різного віку та професій, - говорить Віталій. - У Рівному діють три лицарські клуби і ще один в Кузнецовську, члени яких відтворюють різні історичні епохи. Наш клуб історичної реконструкції “Silverwing” відтворює епоху Київської Русі 10-12 століття.

Члени клубу самі шиють одяг воїнів, керуючись історичною літературою, детально вивчають історію Русі. Вправляються не тільки у фехтуванні, але й вчаться танцювати та співати, адже лицар повинен бути як мужнім, так і освіченим та толерантним. Сьогодні у “Silverwing” є шістнадцять постійних членів, серед яких три дівчини. До слова, протягом вересня триватиме новий набір у клуб. Зацікавлених запрошуємо.

Мрія сучасного лицаря

Віталій Щепанський розповів, що лицарські обладунки одягають на себе юнаки, яким виповнилося 16 років - ніяк не раніше, бо хребет може не витримати ваги 15-кілограмового напівметалевого одягу.

У кожному клубі відбувається посвята у лицарі. Традиційна - чоловік стає на коліно, кладе руку на кодекс лицаря і присягається ніколи не відступатися від нього: бути сміливим, чесним, благородним.

Варто зазначити, що треба бути фанатиком цього заняття. Адже воно відбирає багато часу та грошей. Так, лицарі зустрічаються і займаються тричі на тиждень. На ремонт костюмів, поїздки на турніри за рік іде як мінімум 500-700 гривень. Однак, як розповідають лицарі, займатися реконструкцією епохи середньовіччя неймовірно цікаво та приємно.

Наступного року члени лицарського клубу “Silverwing” планують організувати другий лицарський турнір, який пройде, найімовірніше, або в Дубно, або в Рівному.

“А знаєте, яка мрія сучасного лицаря? - запитує і відразу відповідає Віталій. - Побувати на Грюнвальдській битві, яку щороку в середині літа організовують у Польщі. На це дійство з’їжджаються всі лицарі світу. Поділившись на групи, вони змагаються між собою. Видовище, кажуть, навпрочуд вражаюче…”

30.08.2007Ольга Доля



Рівне-Ракурс №10 від 30.08.2007p. 
На головну сторінку