Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №308 від 06.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це корисно знати

За що жити студенту?

Мінімальний розмір звичайної академічної стипендії - 25-30 відсотків прожиткового мінімуму

Розпочалася пора студентських буднів. Хтось тільки знайомиться із студентським життям, а хтось вже не може дочекатися, коли воно закінчиться... Для батьків колишніх абітурієнтів, нині студентів вищих навчальних закладів області, постало, погодьтеся, нелегке завдання - фінансова підтримка “майбутніх професорів”. Особливо болюче це питання для дітей із малозабезпечених сімей.

Хоча і невеликою, але все ж допомогою можна вважати студентську стипендію. Відповідно до середнього балу успішності студенти, що вчаться на держзамовленні, мають право на академічну стипендію. Але, крім цього, додатково існує соціальна стипендія, яку нерідко деякі студенти не отримують. Відповідно до Постанови №882 Кабміну від 12 липня 2004 року “Порядок призначення і виплати стипендій” соцстипендії призначаються студентам і курсантам, які потребують соціального захисту, та яким за підсумками навчання не призначена академічна стипендія.

Тобто:

1. Студентам і курсантам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

2. Студентам і курсантам із числа осіб, яким гарантовано пільги при призначенні стипендії згідно із Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

3. Студентам і курсантам із малозабезпечених сімей (у разі отримання допомоги згідно законодавства).

4. Студентам, які є інвалідами з дитинства та інвалідами I та II групи.

5. Студентам та курсантам, які мають сім’ї з дітьми.

Як розповідає Майя Андрєєва, головний спеціаліст управління освіти і науки облдержадміністрації, існує також чорнобильська стипендія. Найчастіше питання виникають щодо призначення цієї стипендії 4-й категорії. За Законом “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, є окремі вимоги: постійне проживання (навчання, робота) до вступу в Університет у зоні посиленого радіоекологічного контролю, вік до 23 років (якщо категорію ще не встановлено).

За словами пані Андрєєвої, головним “каменем спотикання” соціальних стипендій залишається те, що їх виплата не залежить від успішності студента. Це, в свою чергу, суттєво знижує якість його освіти. Отож, якщо брати ці дані у грошовому еквіваленті, то ось яка виходить картина. Мінімальний розмір звичайної академічної стипендії для студентів ВНЗ I-II рівнів акредитації - 25 відсотків прожиткового мінімуму, для студентів ВНЗ III-IV рівнів акредитації - 30 відсотків. Розмір чорнобильської стипендії, наприклад, має становити 100 відсотків мінімальної звичайної академічної. А так як прожитковий мінімум постійно підвищується, ростуть відповідно і стипендії.

Існує ще безліч інших нюансів в отриманні студентських стипендій. Ними не варто нехтувати. Адже, якщо стипендіат має право на кілька додаткових соціальних стипендій, кожна призначається і виплачується окремо. Разом вони можуть дещо покращити нелегке фінансове становище окремого студента.

06.09.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 06.09.2007p. 
На головну сторінку