Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №308 від 06.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Цікава статистика

Рівняни стали ближче до церкви?

Саме такий висновок можна зробити з офіційного повідомлення Міністерства юстиції України, в якому зазначається, що в Рівненській та Закарпатській областях найбільша кількість родин, які називають діточок згідно з церковним календарем (там кожен день присвячений імені одного із християнських святих чи великомучеників).

Цікаві зміни спостерігаються взагалі за останній період реєстрації новонароджених у Рівному. Як розповідає Наталія Балаян - Єрмачкова, спеціаліст першої категорії відділу реєстрації актів цивільного стану міста Рівне, дуже часто жителі обласного центру називають своїх дітей російськими іменами, але з українським написанням. От, наприклад, ім’я Ганна у свідоцтвах про народження практично не зустрічається - переважно Анна. Або Христина - тепер Крістіна, Микита - Нікіта, Олена - Єлена. Ця тенденція, до речі, притаманна усім областям України. Сучасні батьки чомусь вважають, що російськомовне звучання імені дитини набагато гарніше, ніж вітчизняне. Часто і самі підлітки, досягнувши 16-річного віку (саме у цьому віці закон дозволяє змінити офіційне ім’я без дозволу батьків), перейменовують себе.

За словами, Тетяни Кічатої, начальника відділу реєстрації актів цивільного стану міста Рівного, у нас ця процедура менш популярна. За цей рік, до прикладу, змінили ім’я лише троє осіб. Частіше змінюють прізвища. За особистими спостереженнями пані Тетяни, з проханням змінити прізвище більше звертаються хлопці, коли при розлученні батьків хочуть отримати материнське. Начальник РАЦС зазначає, що це право надане і забезпечене Конституцією України. Змінити ім’я дитини до чотирнадцяти років мають право і батьки. До слова, згідно зі статтею 148 Сімейного кодексу України, це можливо у тому разі, коли у повсякденному житті маля називають іншим від зазначеного у свідоцтві іменем. Для цього потрібні довідки з поліклініки, дитсадка, школи.

Спеціалісти місцевого РАЦС повідомляють також, що популярними стають “колишні” імена, як-от Варвара, Соломія. Менш рідкісними стають імена Агнеса, Ліана, Юліана, Аміна. Хлопчиків нарікають часто іноземними іменами - Ерік, наприклад. Звісно, не відстають і суперпопулярні серіальні імена - Кіра (“Не родись вродливою”), Настя (“Бідна Настя”).

Загалом на сьогодні відділом реєстрації актів цивільного стану зареєстровано більше двох тисяч народжень. Тепер у Рівному ростуть маленькі Даринки, Яни, Катеринки, Вікторії, Софійки, Анни, Андрійки, Назарчики, Дмитрики, Романчики, Максимки - це останнім часом найпоширеніші імена. Тож, якщо хочете виділити свою дитину із натовпу, добре подумайте як її назвати. Тільки не впадайте в крайність і не змушуйте чадо бути Сервером, Попелюшкою чи Сатаністкою... Навіть із такими оригинальними іменами ростуть діти в Україні

Юліана ТЕТ

06.09.2007



Рівне-Ракурс №10 від 06.09.2007p. 
На головну сторінку