Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №308 від 06.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Домашня педрада

Малюк і комп’ютер

Малюк і комп’ютер

Виявляється, це корисно!

Наші малята день у день стукають по клавіатурі біля моніторів. У три роки багато сучасних діток знають, як увімкнути комп’ютер, а друкувати починають раніше, ніж писати. Те, що, діти перестали ганяти у футбол і дивитися мультики, а пересіли за комп’ютери, лякає багатьох батьків. Мами і татусі побоюються за психічний, інтелектуальний і навіть фізичний розвиток своїх дітей. Тому всіма силами намагаються захистити їх від цього.

Ми намагалися оцінити: чи справді такий великий ризик при захопленні комп’ютером. Виявилося, зовсім навпаки: дружба дитини з комп’ютером - гарна штука.

Англійські психологи, спостерігаючи за 700 дітьми, встановили, що від комп’ютерних ігор у них посилюються аналітичні здібності, концентрується увага, активізується хист приймати рішення, розвивається логіка. Дитина вчиться і розумнішає, сама того не помічаючи. До того ж, одержує величезне задоволення. Адже на комп’ютері вона не вирішує нудні задачки, все відбувається саме собою!

А те, що комп’ютерні ігри виховують у підлітків реальну жорстокість - не що інше, як міф. Професор Талмэдж Райт і його колега Поль Бриденбах із університету Лойоли в Чикаго досліджували поведінку геймерів і переконалися, що комп’ютерні ігри допомагають підліткам побудувати відносини у звичайному житті, вчать працювати в команді, дають психологічну розрядку, допомагають перебороти власний страх.

Це підтверджують і вітчизняні фахівці. Комп’ютерні ігри допомагають спілкуватися, адже грають звичайно парами. Ідеальний вік для початківців - приблизно п’ять років. Це час підготовки до школи, - вважає педагог-психолог Світлана Лабунська. І дає пораду:

“Не забороняйте дітям грати на комп’ютері. Але контролюйте їх постійно, за комп’ютером дитина повинна сидіти з дорослим. Лише після того, як вона навчиться їм правильно користуватися, можна довірити маляті залишатися один на один із “розумним” приладом.

Маленький Сашко просто обожнює розмальовувати картинки. Він спритно вмочує екранний пензлик у фарбу і робить сонечко жовтим, а дерева - зеленими. Мама не заважає захопленню сина. Вона “просунута” по комп’ютерній частині - може і показати маляті, як користуватися складною технікою, та й пограти в іграшки за компанію не відмовиться.

Мама Сашка не боїться, що в синочка буде комп’ютерна залежність:

- У нас чіткі правила, - каже вона. - Саша, звичайно, грає в день не більше години. Любить і бігати на вулиці, і складати конструктор. З ним обов’язково займається хтось із дорослих. Ми разом друкуємо букви, підбираємо фігурки за формою, ловимо м’ячик. Дитина повинна усе вміти: і на роликах кататися, і на велосипеді, і в електронні іграшки грати.

06.09.2007



Рівне-Ракурс №10 від 06.09.2007p. 
На головну сторінку