Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №308 від 06.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пора в ліс!

Конфліктна журавлина

Конфліктна журавлина

У жителів Полісся розпочався сезон збору “золотої” ягоди, тож прикордонники посилили охорону білоруського Мерлінського полігону

Сьогодні мешканців північних районів області, особливо жителів прикордонних із Білоруссю сіл, вдома не застанеш - люди прямують до лісу збирати журавлину. Буває, навіть, ночують у палатках в лісі, щоб зі сходом сонця розпочати роботу. Селяни кажуть, що за сезон (триває із серпня до початку перших морозів) на “золотій” ягоді можна заробити від 5 тисяч доларів. Здавалося б, збирають люди клюкву - то нехай собі збирають! Однак є проблема, яка вже набуває міжнародного рівня: поліщуки ніяк не реагують на кордони між двома сусідніми державами…

Як показує щорічна практика, жителі Полісся найчастіше промишляють у лісах Мерлінського полігону (територія Білорусії), що розташований навпроти Рокитнівського району Рівненської області, – адже там журавлина завжди гарно родить. Із початку цього року білоруські прикордонники затримали 246 селян (з них 134 - діти), яких повернули назад додому.

За словами прес-секретаря Луцького прикордонного загону Державної прикордонної служби України Богдана КОЗУБИ, проблема незаконного перетину українсько-білоруського кордону існує відтоді, коли Україна стала незалежною. Не звикли жителі прикордонних сіл, з яких 80 відсотків населення - генетичні білоруси, до кордонів! Про яке розмежування території може йти мова, якщо люди різних держав ходять у гості один до одного? От і сьогодні - тільки-но прикордонники поставлять таблички із зазначенням меж країни, їх тут же… знімають! “Вихід із ситуації - створення спрощеного пропускного пункту, - зазначає пан Богдан. - Про це йде мова щороку, однак безрезультатно: в цьому не зацікавлені білоруси. Було б добре, якби вони пішли нам назустріч”.

До слова, білоруських населених пунктів поблизу полігону немає, тому жителі українських сіл ще з радянських часів звикли запасатися лісовими дарами у сусідній країні (а також брухтом кольорових металів та деревиною, чим загострили взаємовідносини із білоруськими прикордонниками). Пік активності селян у зборі ягід тільки-но починається. Така ситуація змусила сьогодні прикордонників охороняти цю ділянку, протяжністю близько 45 кілометрів, у посиленому режимі із залученням мобільних підрозділів. Про це повідомляє Інформаційно-аналітичне управління Адміністрації Держприкордонслужби України.

06.09.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 06.09.2007p. 
На головну сторінку