Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №308 від 06.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Щоб не хворіти, треба спати

Щоб не хворіти, треба спати

Сучасна людина, що недосипає, часто опиняється вночі біля холодильника

При недосипанні порушуються усі функції організму. У силу своєї біологічної будови наш організм не в змозі пристосуватися до дефіциту сну. Кожній людині потрібна визначена його кількість. Одному достатньо вподрімати декілька годин. Інший, якщо не поспить годин десять, почуває себе жахливо. Усе ж більшості людей необхідно спати щодня 7-9 годин. Якщо людина спить менше 6-7 годин, у неї різко зростає ризик розвитку деяких захворювань.

При недосипанні виділяється велика кількість гормонів стресу і підвищується рівень артеріального тиску, а це найважливіший чинник ризику інфаркту міокарда й інсульту. Крім того, у людей, позбавлених сну, у крові утримується підвищена кількість медіаторів запалення.

Дослідження людей, що працюють уночі, показали, що вони особливо схильні до раку молочної залози і кишечника. Можливо, це пов’язано з тим, що штучне освітлення призводить до зниження секреції мелатоніну. А, як відомо, гормон мелатонін спроможний придушувати ріст пухлинних клітин.

У інших дослідженнях виявлено, що навіть помірне недосипання швидко порушує обмін гормонів греліну і лептину, відповідальних за апетит. Генетично людський організм запрограмований на те, щоб бути бадьорим уночі, тільки в двох випадках: коли потрібно шукати їжу, або захищатися від небезпеки. Щоб запастись енергією в цих випадках, необхідно багато їсти. Тому сучасна людина, що недосипає, часто опиняється вночі біля холодильника.

06.09.2007



Рівне-Ракурс №10 від 06.09.2007p. 
На головну сторінку