Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №309 від 13.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#В ногу з прогресом

Дерева порахує комп’ютер

Дерева порахує комп’ютер

Новітню техніку взяли на озброєння клеванські лісівники

Клопіткою і напруженою є повсякденна праця лісівників, спрямована на збереження і примноження лісових багатств. І хоча у справі відродження лісових насаджень і догляду за ними багато чого робиться традиційними “ручними” засобами, час таки не стоїть на місці, і технічний прогрес впевнено завойовує позиції у вітчизняному лісівництві. І, зокрема, у лісових господарствах Рівненщини.

- В Україні кожний другий гектар лісу створений людиною, - розповідає директор ДП “Клеванський лісгосп” Ігор ФІЗИК. - Одним з основних завдань працівників ДП “Клеванський лісгосп”, як і усіх лісівників України, є забезпечення розширеного відтворення лісів, тобто створення нових лісових насаджень в обсягах, що перевищують їх вирубування.

Наприклад, у 2007 році Клеванським лісгоспом заплановано створити 120 гектарів захисних лісонасаджень. Навесні ми вже посадили 80 гектарів полезахисних лісових смуг, 40 гектарів маємо посадити восени.

У цьому році ДП Клеванський лісгосп запланував прийняти під заліснення близько 2 тисяч гектарів малопродуктивних та еродованих земель від шести селищних рад Костопільського та Рівненського районів.

Якщо до цих ділянок додати ті, на яких ми відновили лісові насадження після вирубки, загальна площа лісонасаджень, створених ДП “Клеванський лісгосп” у 2007 складе 212 гектарів.

Для реалізації завдань лісорозведення необхідний, як ви самі розумієте, якісний посадковий матеріал.

Найміцніший - найцінніший!

У Новоставському лісорозсаднику ДП “Клеванський лісгосп” вирощують найрізноманітніший садивний матеріал близько 52 видів і порід лісових культур.

- Найцінніша порода для наших лісів - це дуб, - стверджує директор Клеванського лісгоспу. - Восени 2005 року ми створили у Новоставському розсаднику ділянку посівів дубу звичайного площею один гектар. За стандартом, на цій ділянці виростає 550000 штук сіянців. Навесні цього року частину з них ми викопали і пересадили на їхнє “постійне місце проживання”, частину залишили на дорощування. Якщо врахувати, що на одному гектарі лісонасаджень ми висаджуємо за нормативами 10 тисяч сіянців, з яких 6-7 тисяч - це маленькі дубочки, то посадкового матеріалу дубу звичайного з цієї ділянки вистачить, щоб посадити 80 гектарів лісу.

Тобто, на посаджених цього року 212 гектарах лісу висадили близько двох мільйонів сіянців. Кожного з них кілька разів торкаються дбайливі руки лісівників. Отже, ви можете уявити, яку колосальну роботу проводять щороку наші працівники для збереження лісових насаджень і нарощування їх ресурсного потенціалу.

“Електронна вилка”

Звичайно, рентабельне господарювання неможливе без ретельного обліку лісового фонду. Кажуть, що наші потенційні партнери з Євроінтеграції порахували всі дерева у своїх лісах, і кожне євродерево має власний інвентарний номер і занотовану в окремому файлі біографію. Правда це, чи ні, але й наші лісівники прагнуть досягти європейського рівня обліку.

- ДП “Клеванський лісгосп” сміливо крокує дорогою наукового прогресу із залученням різноманітних сучасних знарядь та приладів, - посміхається інженер лісового господарства Володимир МОКЛЯК. - На початку цього року ми отримали “електронну вилку” - пристрій для вимірювання об’єму дерев. Прилад, що за розмірами і зовнішнім виглядом нагадує електронний калькулятор з п’ятьма кнопками і дисплеєм, оснащений металевою вимірювальною шкалою. Комп’ютерний модуль працює від батареї, заряду якої вистачає на тиждень роботи. Дуже легко програмується, зберігає і обробляє дані, отримані при вимірюванні, позбавляє необхідності заповнювати від руки “простирадла”-таблиці, мінімізує вплив людського фактору. Щоб переконати кореспондента “РР” у перевагах “електронної вилки”, пан Мокляк показує прилад в дії.

- Спочатку створюємо окрему папку, в ній зазначаємо номер ділянки, кодуємо основні породи дерев, що ростуть на ній. Тепер підходимо до дерева, двічі вимірюємо діаметр стовбуру за допомогою металевої шкали (лінійка показує 51,6 сантиметра, ця ж сама цифра висвітлюється на моніторі приладу. Пан Володимир натискає на кнопку з цифрою “2” (так закодовано породу дерева “2” - “береза”). - А далі всю роботу за нас зробить комп’ютер: “зчитує” дані вимірювання, які збереже у пам’яті, виконає необхідні обчислення, підсумує і так далі. Увечері скинемо інформацію на ноутбук, або передамо на комп’ютер, що знаходиться у конторі лісгоспу. Таким чином проводимо інвентаризацію окремих ділянок і загального лісового фонду.

За один робочий день бригада обміряє дерева на 2,5 - 3 гектарах лісу. При цьому прилад сам обраховує середній діаметр стовбура, тримає в пам’яті його якісні і кількісні параметри. Ми можемо легко підрахувати кількість дерев на ділянці, площу перетину стовбуру і об’єми деревини для кожної породи.

Раніше цю роботу виконувало не менше трьох осіб: один міряє, другий робить відмітки сокирою на корі дерева, третій записує дані. Сьогодні з цією роботою легко впораються двоє.

Отже, продуктивність праці зростає, а з ним зростає і добробут працівників ДП “Клеванський лісгосп”. Тож порадіймо разом із лісівниками їхнім трудовим досягненням, привітаймо з професійним святом - Днем працівників лісу, яке країна відзначатиме у неділю, і побажаймо нових успіхів у їхній нескінченній праці!

13.09.2007Любов АНТОНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2007p. 
На головну сторінку