Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №309 від 13.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Передвиборчі поїздки

Олександр Мороз: “ Конкуренція влад на місцях призводить тільки до лиха”

Олександр Мороз: “ Конкуренція влад на місцях призводить тільки до лиха”

Цього понеділка Голова Верховної ради, лідер соціалістичної партії України Олександр Мороз відвідав Рівненську область із робочою поїздкою. Він зустрівся з представниками ЗМІ для того, щоб висловити свою думку щодо нинішньої політичної ситуації в країні та відповісти на запитання журналістів.

Олександр Мороз був як завжди впевнений та врівноважений. Об’єктивно оцінюючи передвиборчу ситуацію в державі, лідер Соціалістичної партії України заявив, що розробники сценарію, який сьогодні намагаються втілити в життя, насправді цікавляться не формуванням парламенту, а створенням умов для проведення виборів за його відсутності. Це здійснюється для того, щоб збудувати авторитарну модель державного управління, де всі питання вирішуватиме Президент та створені ним такі інститути, як РНБО, наприклад. Цим самим він хоче фактично перейняти до одних рук законодавчу та виконавчу владу. “Можливості для цього передбачаються під час так званого анулювання списків та невизнання або неприведення до присяги 150 депутатів, що було задіяно нещодавно”, - зазначив Голова ВРУ. Для формування видимості такої перспективи, за словами Олександра Мороза, скрізь мусується думка, що БЮТ та Наша Україна об’єднаються в коаліцію. Хоча насправді вони розуміють, що їм не вистачить кількості депутатів для створення більшості у парламенті.

На його думку, саме тоді почнуться наводитися такі аргументи, як неприведення депутатів до присяги, або ж визнання виборів недійсними з тих чи інших причин. Планувалося тоді реалізувати ідею про проведення референдуму щодо змісту Конституції.

Олександр Мороз вважає: “Це дуже небезпечна річ. Я наполягав на дотриманні норм Конституції на час відкриття і проведення сесії четвертого вересня”. Він відстоює думку, що необхідно провести ще одне засідання сесії Верховної Ради України у двадцятих числах цього місяця. Адже варто презентувати суспільству та депутатам проект державного бюджету на наступний рік. Цим самим знімуться підстави будь-кому використовувати частину третю статті 90 Конституції України для визнання неправочинності Верховної Ради.

“Ми пропонували проект закону, який дублює європейську модель такого ж про статус депутатів та Президента”, - розповідає лідер СПУ. В Європі така система управління на місцях вже діє давно і успішно. За словами пана Мороза, люди самі ж вибиратимуть представників у структурні підрозділи, матимуть можливість будь-коли відкликати депутата, який не виконує покладених на нього обов’язків чи створює із державного управління якийсь балаган.

Про прагнення соціалістів узаконити реальну владу місцевих рад, пояснює: “Мова йде не про те, щоб забрати повноваження в Президента. Треба на місцевому рівні - району, області - ліквідувати двовладдя, яке реально існує. Конкуренція влад на місцях призводить тільки до лиха”.

“Чому, наприклад, - обурюється лідер СПУ, - адміністрація повинна вирішувати земельні питання? Важливо, щоб люди, які формують представницьку владу на місцях, могли її контролювати. Я переконаний - це саме те, що потрібно людям”.

У цей же день Олександр Мороз брав участь в урочистостях у Свято-Успенській Почаївській лаврі з нагоди свята Преподобного Іова Печерського. Архієпископ Львівський та Галицький Августин вручив йому орден Святого Володимира першого ступеня. Сам Голова ВРУ назвав цю нагороду проявом пошани церкви до українського парламенту та своєрідною подякою за сприяння у виданні першої в Україні антології “Біблійні мотиви російської поезії XX століття». Це стало можливим завдяки зекономленим коштам на пропаганду протягом минулих виборів.

До антології увійшли поезії понад 300 авторів, більшість з яких жили і працювали в Україні. За словами Олександра Мороза, це - унікальне видання.

Сам Олександр Мороз теж пише вірші та тексти до пісень. Нещодавно вийшла його книга під назвою “Кують зозулі…”. В ній - чудові ліричні та дещо навіть особисті поезії про життя автора та його рідної країни. Як розповів лідер СПУ, один з його текстів до пісень у загальнонаціональному конкурсі Українського радіо визнали найкращим. Він потрапив до Золотого фонду Українського радіо.

Радує, що поетична душа вдало поєднується з умінням реально здійснювати державну політику на благо народу, а не когось іншого…

13.09.2007Тетяна ІЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2007p. 
На головну сторінку