Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №311 від 27.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Господині на замітку

Яка олія найкорисніша?

Яка олія найкорисніша?

Рослинні олії корисніші усього в салатах - у день достатньо 1 ст. л. Але якщо дуже хочеться скоринки хліба з олією, виходить, організм потребує більшого. Не відмовляйте собі - у рослинній олії багато вітаміну Е, що уповільнює процес старіння, покращує обмін речовин, зміцнює імунітет і знижує можливість розвитку онкологічних захворювань.

Соняшникова олія

М’який, злегка горіховий смак. Містить багато вітаміну Е (70мг/100 мл). Відпресовані холодним способом сорти містять і бета-каротин, який покращує шкіру. Використовується - для салатів і соусів.

Чим корисна: краща олія для профілактики атеросклерозу.

Оливкова олія

Olio extra-vergine di oliva, або олія першого віджиму - це сік оливок, який одержують за допомогою механізованого тиску. Смак гіркуватий.

Чим корисна: якщо робити маски для обличчя, можна запобігти появі зморшок.

Олія з виноградних кісточок

Виноградно-горіховий смак, колір золотаво-зелений. Містить багато ненасичених жирних кислот (70%), вітамін Е та процианідин, які захищають клітини. Використовується для маринадів і салатів.

Чим корисна: кращий засіб для пружності шкіри, проти зморшок. Якщо ви сидите на дієті, обов’язково втирайте олію після душу.

Рапсова олія

На смак нагадує оливкову, а за складом - кукурудзяну. М’який смак, колір - золотаво-жовтий. Містить цінні омега-3 жирні кислоти, вітаміни К та Е. Використовується для маринадів, майонезів і для підсмажування.

Чим корисна: поліненасичені жирні кислоти олії зміцнюють стінки судин і запобігають ризику тромбоутворення.

Кунжутна олія

Горіховий смак. Використовується в азіатській кухні і для салатів. Містить омега-3 жирні кислоти (13%), лецитин, який покращує концентрацію уваги, і багато вітаміну Е (50мг/100мл).

Чим корисна: знімає болі при артритах і ревматизмі, покращує обмін речовин.

Кукурудзяна олія

Дуже м’який смак. Ясно-жовтий колір. Без запаху. Корисна для смаження і тушкування м’яса, риби та овочів, тому що не утворює канцерогенів, не піниться і не підгорає.

Чим корисна: для тих, хто має хвороби печінки.

Олія з грецьких горіхів

Інтенсивний горіховий смак. Підходить для салатів, риби і птиці. Багата на линолєву кислоту (54%), що покращує шкіру, вітаміни А, В і Е. Але її не можна сильно нагрівати.

Чим корисна: зупиняє і знижує рівень вмісту холестерину в крові, зменшує ризик кардіологічних хвороб, лікує хвороби печінки.

Олія з гарбузового насіння

Фруктовий присмак, колір - темно-зелений. Містить багато селену, що зміцнює імунітет, і вітамін Е. Використовується в холодному вигляді для салатів, солодких страв.

Чим корисна: містить речовини, що знімають запальні процеси в сечостатевій системі.

На кунжутній олії смажте качку, а на гарбузовій - курку.

Для здоров’я м’ясо краще смажити на грилі, а олію додавати для смаку. Качка готується смачно на кунжутній олії, курка - на кукурудзяній або гарбузовій, а свинина і телятина - на соняшниковій. Олія з виноградних кісточок смачна в салатах, але смажити на ній не рекомендується - гіркуватість зіпсує смак. У салати, заправлені олією волоських горіхів, потрібно додавати лимонний сік. На ній добре смажити форель.

27.09.2007Олена КОНЧИЦЬ



Рівне-Ракурс №10 від 27.09.2007p. 
На головну сторінку