Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №311 від 27.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Їсти, щоб жити

Уроки жування

Уроки жування

У роті їжа зазнає першої фази травлення, яка складається з фізичної та хімічної обробки. Фізична полягає у подрібненні та перетиранні їжі зубами, після чого вона легко піддається істотній зміні. Є країни, де правильно жувати вчать з дитинства. Наприклад, скандинавські вихователі дитячих садочків та вчителі початкових класів проводять заняття на тему ретельного пережовування за спеціальною методикою.

Коли людина недостатньо розжовує їжу або квапиться її проковтнути, шлунок виконує додаткову, зовсім не звичну йому функцію, - розщеплювання вуглеводів. Якщо цей процес триває доволі довго (більше одного року), то органи травлення систематично не встигають підготуватися до прийому їжі, від чого знижуються можливості її обробки. Тому їжу потрібно жувати повільно і старанно.

Щоб навчити дітей правильно жувати, давайте їм для жування сиру моркву. Адже правильне пережовування - це не тільки профілактика карієсу та парадонтиту, але й захворювань органів системи травлення. Сам же процес жування можна використовувати як лікувальну терапію. Відомо, що в Австрії існує така терапевтична клініка, у якій багато хвороб органів травлення лікують шляхом повільного й тривалого пережовування певних продуктів. Таким шляхом у цій клініці успішно виліковують гастрити та виразкову хворобу шлунка. І ще. Не варто заповнювати шлунок їжею після важкої роботи, після переохолодження чи перегрівання, а також після бурхливих емоцій. Треба зачекати хвилин 30-40.

27.09.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.09.2007p. 
На головну сторінку