Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №311 від 27.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Блок Людмили Супрун “Український Регіональний Актив” - реальна альтернатива парламентським партіям

Блок Людмили Супрун “Український Регіональний Актив” - реальна альтернатива парламентським партіям

В Україні завершується передвиборна компанія, в якій, напевне, є добрі шанси в тих, хто обіцяє, ставши депутатами, не брати участь у політичних конфліктах, а виважено вирішувати економічні проблеми рядових українців. До таких політичних сил чимало виборців небезпідставно відносять виборчий блок Людмили Супрун “Український Регіональний Актив” (“УРА”).

Сьогодні з читачами “Рівне-Ракурсу” спілкується народний депутат першого, другого і четвертого скликань, один з організаторів Народного Руху України в радянські часи Микола ПОРОВСЬКИЙ - голова Республіканської християнської партії, засновниці Блоку “УРА”.

- Республіканська християнська партія, - зазначив її лідер, - є політичною силою, заснованою політв’язнями - людьми, яких називали совістю України. Вони виголошували ідею незалежності України ще в комуністичні часи, коли за цю ідею давали на перший раз шість років таборів або ув’язнення. Засновниками РХП були відомі політв’язні: публіцист Михайло Горинь - нині почесний голова партії, письменник і філософ Микола Руденко (квиток номер один) - Герой України; публіцист Василь Овсієнко - вірний побратим Василя Стуса у Мордовських таборах, Володимир Мармус - член Центрального проводу, який в 1972 році підняв синьо-жовті прапори над Чортковом, за що отримав термін ув’язнення, та десятки інших політв’язнів у минулому, на страдницькому шляху яких понад 500 років, проведених у неволі.

- Пане Миколо, Вам не болить те, що українські демократи на вибори пішли нарізно: одні - у Блоці Людмили Супрун, другі - в “Нашій Україні - Народній Самообороні”?

- Якщо лідер списку “НУ-НС” Луценко, - демократ, то я тоді, певно, аристократ. У 1988 році, коли ми на Рівненщині створювали Товариство української мови, а згодом я був засновником Народного Руху України в нашій області та керівником центру підготовки Установчого з’їзду НРУ в Києві, то Луценко тоді боровся проти нас у комуністичних окопах.

- Але ж змінюються часи, змінюються обставини, а разом з ними - і політики…

- Дійсно, політичні обставини змусили Луценка придрейфувати до партії “Наша Україна”, а всеядність її лідерів та погоня за політичною кон’юнктурою зумовила утворення виборчого блоку “Наша Україна - Народна Самооборона” - об’єднання без чіткої ідеологічної платформи. Наявність у списку “НУ-НС” таких людей, як Юрій Луценко, його брат - Сергій, бізнесмени від політики Третяков і Жванія, робить неможливою присутність у блоці людей з національно-патріотичними поглядами, зокрема представників Республіканської християнської партії, яка не торгує своїми політичними принципами заради місць у прохідному списку. На жаль, інші політичні сили правонаціонального спектру проявили, на мій погляд, вражаючу непослідовність і безпринципність, сторгувавши політичну ідею утворення “Української правиці” за прохідні місця у списку “Нашої України”.

- Якими принциповими засадами наповнила РХП виборчу програму Блоку Людмили Супрун “Український регіональний актив”?

- Перше - християнське, духовне і національно-патріотичне відродження України. З точки зору Республіканської християнської партії, без цього досягти економічного процвітання суспільства неможливо.

Друге - забезпечення енергетичної незалежності країни, адже ціна всіх без винятку промислових товарів залежить від ціни на енергоносії. При здійсненні належних заходів енергозбереження вітчизняного вугілля, нафти і газу цілком могло би вистачити для забезпечення енергетичних потреб держави.

Третя складова, яку РХП принесла в програму Блоку Людмили Супрун, - це створення в Україні не парламентсько-президентської і не президентсько-парламентської республіки, а президентської республіки із сильним, відповідальним, загальнонародно обраним президентом.

- Розкажіть про економічні фішки програми блоку “УРА”?

- Реформа заробітної плати і скасування податку на додану вартість. Людмила Супрун, лідер блоку, однозначно вбачає, що проблема розвитку України полягає не в кількості працюючих заводів, а в тому, скільки український робітник заробляє на цьому заводі і яку зарплату він приносить у сім’ю. Адже навіть у радянські часи частка заробітної плати в одиниці вартості продукції складала від 25 до 50 відсотків.

ПДВ - як найбільш корумпований податок має бути скасований. Тоді припиняться “відкати” і хабарі учасникам фіктивних кримінальних схем, побудованих із метою його повернення.

- На завершення розмови кілька слів про Ваш творчий доробок - книжку “І бурею битва гриміла”...

- Матеріали цієї, вже четвертої, моєї книжки я збирав останні десять років. Книга про визвольну боротьбу Української повстанської армії на території Млинівського, Дубнівського, Демидівського районів нашої області присвячена видатному командиру УПА Юрку (Георгію Чуйковському). Це мій внесок у формування патріотичного світогляду молодого покоління та увіковічнення пам’яті борців за волю України.

27.09.2007Спілкувався Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 27.09.2007p. 
На головну сторінку