Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №313 від 11.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Даймо дітям шанс!

Доня на долоні

Доня на долоні

“Інкубаторні” діти теж хочуть жити

Якщо хочете відчути сенс людського життя, додати хвилюючого адреналіну в кров або якщо з’явилося нездоланне бажання комусь допомогти - зараз же йдіть у відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених (по-іншому - реанімації новонароджених) Рівненської обласної дитячої лікарні. Там ви побачите немовлят, які запросто можуть вміститися на чоловічій долоні. Адже маса, з якою народилися ці крихітки, - 700-900 грамів, а бувають же ще й 500-грамові… Такі дітки не можуть самостійно ні дихати, ні їсти, бо з’явилися на Божий світ у стадії глибокої незрілості й потрапили в реанімацію немовлят. Там їх помістили в інкубатори з температурою, як у лоні матері, й підключили до спеціальної апаратури.

Споглядаєш цих крихіток, так мало схожих на традиційних головатих та крикливих, з нормальною вагою та вчасно народжених, і відчуваєш, що ось-ось знепритомнієш від розпачу, жалю й несправедливості долі до них… Але голос лікаря-неонатолога Олега ПАШИНСЬКОГО (на фото) вчасно виводить із заціпеніння:

- Ось дітки з трохи більшою вагою, які вже чимало часу підключені до апарата штучної вентиляції легенів. Бачите, он та дівчинка голівкою крутить, рученятами ворушить, наче з усіх сил бореться за життя. Усім їм ми даємо шанс! Майже рік, як Україна перейшла на європейські критерії реєстрації новонароджених, зокрема й недоношених дітей. За цими правилами дитина вважається життєздатною уже в 22 тижні вагітності. Раніше у нас таким порогом життєздатності вважався термін 28 тижнів. За європейськими ж медичними стандартами грудні діти, що народилися після 22 тижнів вагітності за умови, якщо вони важать не менше 500 грамів, уже є людьми, а не ембріонами, як це було в нашій Вітчизні.

На жаль, ці діти просто не готові до життя: з нерозвинутими легенями, серцем, нирками та нервовою системою. Проте після відповідного догляду та лікування вони набирають вагу, приходять до норми й надалі більш-менш повноцінно ростуть та розвиваються. Звісно, є частина дітей з різними вадами, але якщо вчасно вдається відкоригувати їхню життєдіяльність, то й такі виживають. Але щоб умови догляду за недоношеними дітьми бодай трохи наблизилися до європейських, потрібні гроші, чималі гроші. Держава ж наразі забезпечує необхідними медикаментами та обладнанням лише частково. Приміром, антибіотики ми маємо. А ось апарат штучної вентиляції легень нового покоління лише один. Називається він Leoni і його нам подарувала від імені “Фонду 3000” Катерина Ющенко. За час роботи в нашому відділенні він урятував життя 18 дітей. Шансів вижити побільшало, але це - крапля в морі. Адже до нас щодня звозять проблемних немовлят з міських пологових будинків та з усієї області. Хоча відділення розраховане на 12 пацієнтів. Тому, певна річ, і таких чудо-апаратів мало б бути дванадцять.

- Батьки також не можуть компенсувати всіх витрат, правда ж? Адже щодня малятам з критичною масою тіла потрібно ліків на тисячі гривень чи не так?

- Так, ми вводимо діткам куросурф, який дорого коштує. Такі дорогі препарати повинні лежати у відділенні, бо ж народження дитини з маленькою масою тіла, на жаль, ніколи не можна спрогнозувати. І якщо таке трапляється, то допомога потрібна в перші хвилини після народження! Решту ліків, якщо можуть, докуповують батьки. А це: шприци, системи, сольові розчини та глюкоза, спеціальні катетери, зонди, відсмоктувачі, памперси та багато іншого. Вельми дорогою є і суміш, якою годують крихіток.

- Справді, таким діткам, щоб вони вижили й не стали згодом інвалідами, не можна купувати несертифіковану дешевизну, яка не допоможе їх виходжувати, а радше - навпаки. Краще купити, приміром, одне дороге обладнання, ніж кілька дешевого, того-таки бразильського…

- Звісно, що так. Бо ж виходжувати недоношених дітей - важка праця. У нас є уміння й бажання, але без відповідної апаратури та медичних препаратів ми безпорадні. Повірте, навіть у цивілізованих країнах, де гарне фінансування медичної галузі й, зокрема, неонатології, великий внесок у порятунок дітей роблять благодійники. У нас на Рівненщині вдосталь заможних людей, фірм та банків. Я впевнений, що їхня допомога віддасться їм та їхнім нащадкам сторицею, бо ж відомо, що не оскудіє рука, що подає. Та й нема благороднішого вчинку, ніж порятунок дитячого життя.

У відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Рівненської обласної дитячої лікарні (завідувач Михайло КУЛИК) налічується 12 ліжкомісць. За 9 місяців поточного року тут прийнято більше 330 дітей з усієї області.

За статистикою, 83,6% причин дитячої смертності формується на етапах вагітності, пологів та післяпологового (неонатального) періоду. 28% усіх грудних немовлят з’являються на світ зі слабким здоров’ям. Узагалі ж більше 5% усіх дітей в Україні народжуються недоношеними. У кожного десятого малюка - серйозні проблеми зі здоров’ям.

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій БОЙКО: “Наша лікарня робить усе, щоб задовольнити умови лікування глибоко недоношених дітей, бо розуміємо, що співчуттям дитини не виходиш. За доброї ініціативи начальника обласного управління охорони здоров’я Віктора Ковальова відділення реанімації новонароджених отримало сучасне робоче місце лікаря-реаніматолога. У жовтні, обіцяють в управлінні, відділення має отримати ще одне робоче місце експертного класу. Частина витрат, справді, лягає на плечі батьків. І це дуже-дуже складно, адже люди не мають грошей. Бо переважна їх більшість з північних районів, де превалюють багатодітні родини. Часто глибоко недоношені діти народжуються у дезадаптованих сім’ях: алкоголіків, бездомних тощо. І наголошу, що кожна майбутня мама повинна зробити все, щоб виносити здорове дитя усі дев’ять місяців.

Малюкам дуже потрібна Ваша молитва і допомога. Дайте їм шанс вижити! Розрахунковий рахунок для надання фінансової допомоги:

ЗКПО 03067009, Р/р 35425001001200, ГУДКУ в Рівненській області, МФО 833017, КЕКВ 000, призначення платежу “Для програми “Немовля”.

11.10.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 11.10.2007p. 
На головну сторінку