Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №313 від 11.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Аграрний сектор

Вирощування міні-бульб у теплиці

Елітна картопля - запорука високих врожаїв

Петро ЧЕРНЕЦЬКИЙ: “Аби виростити добрий врожай “другого хліба”, треба не лише провести комплекс агрозаходів, але й оновити сорт та замінити насіння”

Приватне сільськогосподарське підприємство “Світанок”, директором якого є Петро ЧЕРНЕЦЬКИЙ (на фото), - єдине в області господарство, що вирощує елітне насіння картоплі різних сортів, задовольняючи потреби як великих організацій, так і фермерів та дачників будь-якого регіону. Завдяки використанню елітної картоплі можна отримати врожай значно більший, затративши ті ж ресурси, що й на звичайну.

- Петре Михайловичу, яке насіння вважається елітним?

- Є різні схеми вирощування еліти картоплі. Сьогодні ми застосовуємо п’ятирічну (на основі класового добору) та чотирирічну (за вихідними матеріалами, оздоровленими біотехнологічними методами). Враховуючи те, що у нас працює біотехнологічна лабораторія (до речі, крім нашої, такі лабораторії існують тільки в науково-дослідних установах), ми маємо можливість поєднувати кращі властивості цих двох способів та отримувати більш якісне насіння. Адже насінництво – це складний процес, при якому практично оцінюється кожен кущ картоплі - за своєю продуктивністю, стійкістю до хвороб тощо. Рослини з ознаками хвороб, низькою врожайністю вибраковуються. Всі ці роботи проводяться під керівництвом спеціалістів нашого господарства та Костопільського опорного пункту з первинного насінництва картоплі Інституту картоплярства УААН, що працює на базі “Світанку”. В результаті отримуємо насіння з високою потенційною врожайністю.

- Поряд із біотехнологічною лабораторією у Вас розміщені теплиці, де також росте картопля. Яке їхнє основне призначення?

- У теплиці ми висаджуємо касетну розсаду і вирощуємо міні-бульби. З одного квадратного метра теплиці можна отримати двісті-триста міні-бульб, які наступного року будуть висаджені в полі. Отже, строки вирощування насіння в польових умовах скорочуються. До речі, саме в полі інтенсивно відбувається перезараження картоплі різними хворобами. Тобто таким способом ми підвищуємо якість елітного насіння.

Працівники нашого господарства постійно прагнуть до вдосконалення, слідкують за науковими розробками, які згодом впроваджують у виробництво. Так, останні два роки в біотехнологічній лабораторії ми використовуємо касетну технологію вирощування тепличних міні-бульб. Щороку вирощуємо майже тридцять тисяч пробіркових рослин та більше ста тисяч штук касетної розсади. Також збільшуємо виробництво тепличних міні-бульб.

- А у чому перевага елітної картоплі над звичайною?

- Якісне елітне насіння картоплі дає збільшення врожаю на тридцять-п’ятдесят відсотків упродовж чотирьох-п’яти років. А якщо зробити правильний підбір сортів відповідно до певних грунтово-кліматичних умов, то врожай можна отримати удвічі більший. Таким чином, продавши свою картоплю і купивши нашу, люди отримують велику віддачу: адже затрати ті ж, що й для звичайної, а врожай значно більший. Ціна елітної картоплі - 3 гривні за кілограм, звичайну ж продають за 1-1, 5 гривні, але, викопавши елітну рослину одного року та посадивши наступного, можна у кілька разів покращити результат своєї праці на землі.

Зважаючи на кліматичні умови, притаманні нашій області та стійкість сорту до хвороб, науковці рекомендують проводити сортозаміну, тобто кожні чотири-шість років необхідно закуповувати елітне насіння нових сортів картоплі.

- Для реалізації Ви пропонуєте понад тридцять сортів картоплі. В чому їхні особливості?

- Перш за все, ми фахово роз’яснюємо кожному клієнту, які сорти для чого підходять. Наприклад, у нас замовляють бульби з великим вмістом крохмалю для використання на крохмальних заводах. Також співпрацюємо з виробниками чіпсів тощо. Звичайно, продаємо картоплю як великим сільськогосподарським підприємствам, так і фермерам та дачникам.

До слова, споживачів цікавлять як гарний товарний вигляд бульб, так і їх форма, колір шкірки та м’якуша.

Крім того, для різних грунтово-кліматичних умов підходять тільки певні сорти. Зрештою, всі ці вимоги ми намагаємося задовольнити. До того ж, постійно випробовуємо нові сорти як вітчизняної, так і зарубіжної селекції. Це Довіра, Загадка, Серпанок, Палітра, Промінь, Святкова, Скарб, Альвара та інші. Кращі ж включаємо в процес насінництва.

- Де можна придбати продукцію?

- У нашому господарстві, а також під час виїзних ярмарків-розпродажів. Разом з тим можна отримати фахові консультації у спеціалістів. Представники нашого підприємства, зазвичай навесні, розповсюджують насіння елітної картоплі у райцентрах області у відповідно встановлені дні.

До речі, 13 жовтня у Рівному відбудеться традиційний осінній сільськогосподарський ярмарок, на якому рівняни зможуть придбати нашу продукцію.

11.10.2007Леся КУРУЦ

35053, с. Деражне, Костопільський район, тел.: (03657) 3-14-34, 3-12-92 тел./факс: (03657) 3-12-62, моб. 8 (067) 3621524



Рівне-Ракурс №10 від 11.10.2007p. 
На головну сторінку