Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №313 від 11.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#“Гіпократи” від природи

Тварини - наші лікарі та психологи

Тварини - наші лікарі та психологи

Не секрет, що домашні тварини спроможні позитивно впливати на людину. Вивченням такого впливу займається наука анімалотерапія - вид психотерапії, що використовує тварин та їх уявні образи для надання психотерапевтичної допомоги.

Подумайте, яка саме домашня тварина підійде особисто вам. І, можливо, вже за якийсь час у вашому домі з’явиться ще один мешканець.

Собаки

Собака - найбільш товариська, емоційна і розумна з усіх домашніх тварин. Вона добре знає свого господаря, віддана йому і рада спілкуванню. Пес здатний замінити самотнім людям родичів або друзів. Заняття та гра з собакою мобілізують рухові функції, розвивають моторику, знімають фізичну напругу. У дітей пробуджується бажання спілкуватися, відкрито виявляти свої емоції й охоче йти на контакт із навколишніми. А ще із собачої шерсті можна виготовити шкарпетки або пояс, що є визнаним засобом від радикуліту, хвороб суглобів і хребта.

Акваріум: рибки

Спостереження за рибками в акваріумі - чудовий спосіб розслабитися. Таким чином спеціалісти рекомендують рятуватися від депресії, нервових зривів або важких психологічних стресів (переляків, шокових станів). Люди, у чиїх спальнях є акваріуми, практично не страждають на безсоння. Окрім того, вода, що випаровується з акваріумів, воложить повітря і робить його більш корисним для здоров’я, особливо при астмі або застуді.

Кішка

Ці м’які і ніжні тваринки дарують людині тепло і допомагають відчути себе захищеним. Вважається, що тепло і тілесні вібрації кішок допомагають позбутися багатьох хвороб - остеохондрозу, радикуліту, головного болю та болю в суглобах. Адже недарма кажуть, що кішка лягає на хворе місце. Наукою доведено, що звичайне погладжування кішки здатне вирівняти кров’яний тиск. Тому наявність у домі представника із сімейства кошачих може запобігти появі інфаркту. А ще кішка - такий собі “антидепресант”: коли людина погладжує кішку, у її центральній нервовій системі виникають дельта-хвилі задоволення, що сприяє появі гарного настрою.

Пташки: папуги, канарки та інші

За птахами можна спостерігати або ж їх можна слухати. Це винятково позитивно впливає на нервову систему: заспокоює, розраджує, вирівнює подих і серцевий ритм (було помічено, що воркування хвилястих папужок полегшує біль у серці).

Хом’яки, пацюки, морські свинки, декоративні кролики

Спілкування з гризунами допомагає невпевненим у собі людям побороти комплекси. Контакт із маленькими м’якими звірками розслаблює мускулатуру, знижує тривогу, емоційну напругу й агресію. Турбуючись про них, діти стають дбайливими й акуратними.

Жаби, ящірки, змії, черепахи

Спілкування з рептиліями зміцнює нервову систему, упорядковує емоції, а також є корисним при шкірних захворюваннях, наприклад, нейродерміті.

Якщо з якихось причин ви не можете або не наважуєтеся завести тварину вдома, то для вас є інший варіант. Можна просто частіше відвідувати зоопарк або парк із пташками, озеро з качками та лебедями, ходити на виставки кішок або собак, відвідувати цирк. Якщо ж вас турбує алергія, споглядайте тваринок на картинках, фото або по телевізору.

11.10.2007



Рівне-Ракурс №10 від 11.10.2007p. 
На головну сторінку