Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №314 від 18.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сезонні інфекції

Хвороба Боткіна

Кожної осені на Рівненщині відзначається ріст захворюваності на гепатит А, по народному - жовтяницю. Він, на жаль, традиційно вищий від загальноукраїнського. Зі слів завідувача епідеміологічним відділом обласної санстанції Анатолія РЄЗНІКОВА, хоча гепатит А поширений у світі, проте все більше ця кишкова інфекція фіксується в країнах з поганою якістю питної води.

У наших же поліських районах ще й високий рівень стояння грунтових вод, які забруднені різноманітними відходами життєдіяльності людини. Узагалі ж шляхів зараження є три: водний, харчовий та контактно-побутовий (через домашнє начиння та брудні руки).

До груп ризику належать: працівники водо-каналізаційного господарства, сфери обслуговування, харчування та харчової промисловості, медичні працівники, працівники дитячих дошкільних установ, люди, які контактували з хворими, контингент і персонал закритих дитячих та дорослих установ. Симптоми гепатиту А з’являються, як правило, через 2-4 тижні після зараження.

Початок хвороби нагадує ГРЗ (слабкість, головний біль, болі у м’язах і суглобах, температура 38-39° С, інтоксикація, іноді - навіть нежить і біль у горлі), на 5-6 день виникає жовтяниця. Наростає слабкість, з’являються болі в правому підребер’ї, темніє сеча, знебарвлюється кал. У деяких людей гепатит А спочатку проявляється тим, що знижується апетит, з’являються нудота, блювання, випорожнення частішає до 2-5 разів на добу.

При легкій формі захворювання жовтяниця зникає через 2-3 тижні, при важкій - триває більше 4 тижнів. У крові збільшується вміст білірубіна і трансаміназ.

Вірусний гепатит А іноді називають “доброякісним” гепатитом, бо хворі видужують, організм повністю позбувається вірусу, тому хронічні форми гепатиту А (на відміну, наприклад, від гепатитів В і С) не виникають.

18.10.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 18.10.2007p. 
На головну сторінку