Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №212 від 04.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Гордість міста

У житті Юрія Торгуна був момент, коли йому довелося зважуватися:</p><p>
або пан, або пропав

Стратегія успіху: віра у себе

Напевно, через менталітет меншовартості чомусь, зазвичай, гадаємо, що процвітаючим підприємцем може стати спритний іноземець або ж людина, котра накопичила стартовий капітал, м’яко кажучи, нечесним шляхом. Проте, життя доводить протилежне. Наші співвітчизники абсолютно нічим — ні діловою жилкою, ні винахідливістю — не поступаються акулам бізнесу. Приклад? Та візьмімо бодай президента ТОВ-підприємства з іноземною інвестицією “Ізотерм-С” Юрія Івановича Торгуна, який став дипломантом цьогорічного рейтингу популярності “Гордість міста” в номінації “Кращий підприємець року”.

Керуючись переконанням, що Господь дав йому голову не лише для того, щоб шапку носити, Юрій Іванович невгамовно шукав шляхів самореалізації. Так, з дружиною Олею першими в Рівному на початку 1990-х років започаткували цивілізований продаж живих квітів. Для того, щоб постійно були вишукані свіжі квіти, доводилося щотижня “мотатися” за кордон на міжнародні ярмарки-аукціони. Під час однієї з таких поїздок завдяки природній спостережливості у Німеччині Юрій Іванович “поклав око” на дивні, небачені досі білі плити, що повсюди застосовувалися в будівництві. Ввійшовши в суть справи та прорахувавши перспективу, разом з однодумцями, серед яких надійний друг ще зі студентської лави Андрій Садовий та Олег Гуц, вирішив освоїти виробництво пінопласту в Україні. Щоправда, судилося наважитися на неабиякий ризик — або пан, або пропав, оскільки для накопичення стартового капіталу довелося закласти в заставу (про що навіть не здогадувалася дружина) все майно.

На щастя, все склалося успішно, і з часом відкритий у Варковичах у 1997 році невеличкий цех, що на перших порах за місяць переробляв одну тонну, нині розрісся у виробничі приміщення на 12 гектарах площ, де тепер безперебійно за найсучаснішою екологічно чистою технологією переробляють близько 280 тонн сировини в місяць. Більше того, зважаючи на упереджене ставлення Заходу до українського бізнесу, ТОВ-підприємство з іноземною інвестицією “Ізотерм-С” — одне з небагатьох у нашому краї підприємств, в якому залучено солідну суму іноземних інвестицій. Два роки тому завдяки цьому придбали обладнання вартістю приблизно півмільйона доларів. У 2004 році ухвалено рішення про розширення виробництва у шість разів. На сьогодні інвестиції, надані польським діловим партнером, сягають майже п’яти мільйонів гривень.

Ніколи не розкидаючись гучними словами про патріотизм, Юрій Торгун робить усе, щоб, як він мріє, його діти, будучи будь-де за кордоном (до речі, донька Аня навчається нині в Данії), із почуттям власної гідності називали себе українцями. І аж ніяк не для красного слова, виступаючи на міжнародному форумі ділових кіл за участю президентів України та Польщі, запевнив, що невдовзі невеличке село Варковичі Дубенського району стане центром Європи принаймні з виробництва пінополістирольних плит. Підставою для такої амбітної заяви служать, насамперед, темпи розвитку підприємства, котре, ставши одним з лідерів серед вітчизняних виробників пінопласту, вже відкрило філіали в Києві, Харкові, Львові, Тернополі та Івано-Франківську. Успішно освоївши ринок збуту пінополістирольних плит як в Україні, так і в країнах СНД та Польщі, ТОВ-підприємство з іноземною інвестицією “Ізотерм-С” продовжує нарощувати обсяги виробництва. Так, запустили в експлуатацію найсучаснішу екологічно чисту технологічну лінію, котрій немає аналогів в Україні. А з початку нинішнього року освоїли ще й виробництво сухих будівельних сумішей. Буквально найближчими днями завершиться випробування обладнання з виготовлення сандвіч-панелей. Нова продукція, як і утеплювач, який виготовляє “Ізотерм-С”, користується неабияким попитом у сучасній будівельній галузі на зведенні виробничих приміщень, ангарів, складів, супермаркетів та інших об’ємних споруд.

Та головна перевага виробів підприємства, на думку Юрія Торгуна, полягає в енергозбереженні таких дефіцитних для України ресурсів:

— Ахіллесовою п’ятою вітчизняного домобудівництва, — твердить він, — була і певною мірою залишається надзвичайно низька термоізоляція приміщень, коли індустріально розвинуті країни Заходу вже впродовж 30 років активно застосовують ефективний утеплювач, виготовлений на основі полістиролу. Використання в будівництві пінопласту, за оцінкою експертів, дозволяє скоротити витрати тепла на 50-70 відсотків, отож, зменшити споживання електроенергії, газу та інших енергоносіїв, водночас у 2-3 рази знизивши обсяг викидів у атмосферу шкідливих відходів. Натомість зараз, скажімо, витрати природного газу на обігрів одного квадратного метра зовнішньої стіни за весь опалювальний сезон орієнтовно складають 19 кубічних метрів, через стіни у звичайному односімейному будинку взимку втрачається близько 35 відсотків тепла, а решта - втікає через стелю (23 відсотки), вікна (18), вентиляцію (14), підвальне перекриття і фундамент (10). Використавши, наприклад, пінопластові плити товщиною 50 мм на цегляній стіні, можна майже втричі заощадити на витраті газу.

Та найбільше тішить Юрія Івановича, що завдяки нарощуванню обсягів виробництва підприємство робить свій внесок у розвиток економіки держави. Розширення підприємства зумовило стрімке нарощення обсягів виробництва. Так, лише в нинішньому році ТОВ-підприємство з іноземною інвестицією “Ізотерм-С” випустило продукції на суму майже 15 мільйонів гривень. Завдяки успішній діяльності підприємство в 2005 році вже сплатило до бюджетів усіх рівнів майже 800 тисяч гривень. Запуск ліній з виготовлення сендвіч-панелей дозволить створити 30 додаткових робочих місць, загальна кількість яких зросте до 120. А це, переконаний Юрій Іванович, — своєрідна підтримка реалізації передвиборної обіцянки Віктора Андрійовича Ющенка.

Звісно, окрім публічного, є в Юрія Торгуна не менш цікаве і змістовне приватне життя, котре зводиться до тісних родинних стосунків. По суті, він не уявляє дня, за винятком тих, коли буває десь у відрядженні, щоб не поспілкуватися з синами — другокласником Андрійком і улюбленцем родини, дворічним Данилком. Непохитним правилом у сім’ї стали щоранкові зарядки з хлопцями та вечірні футбольні поєдинки поблизу хати. Не обмине нагоди Юрій Торгун, щоб прихопити з собою синів на спідвей чи взяти на рибалку, де, сидячи над водоймою, обмізковує справи, а інколи, ні-ні, та й просто порине в безмежний світ своїх мрій.

Під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком на міжнародному бізнес-форумі Юрій Торгун запропонував главі держави програму енергозбереження, зокрема, утеплення будинків, щоб зменшити втрати тепла. Схваливши ініціативу підприємця, Віктор Ющенко доручив Секретаріату детально вивчити подані пропозиції.

04.11.2005Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 04.11.2005p. 
На головну сторінку