Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №316 від 05.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Тюремне служіння

Отець Леонід у капличці слідчого ізолятора при Рівненському УМВСУ

Самокрутки з маріхуани навернули до Бога

У Рівненському СІЗО священики обговорювали проблеми та перспективи богослужіння в тюрмах області

В одну із вітчизняних тюрем підпільно передавали маріхуану. Двоє засуджених робили з подрібненої “травички” самокрутки - для цього використовували листки з Біблії, адже іншої літератури в них у камері не було. Та прийшов час, і маріхуана закінчилася. З того горя засуджений, що курив наркотик, почав читати Святе Письмо (те, що від нього лишилося) і “прозрів” - він навернувся до Бога і покаявся.

Засуджені радіють, що потрапили в тюрму…

Цю неймовірну історію, яка трапилася в одній із колоній Київської області, розповіли священики на обласному засіданні Української Християнської Місії, які зібралися минулого вівторка в актовому залі Рівненського СІЗО. На засіданні згадали ще чимало цікавих історій.

- Сьогодні каплиці, які діють при тюрмах області, регулярно відвідують більше трьохсот засуджених, - говорить голова правління Української міжконфенсійної християнської місії Гжегож Драус. - Церкви створені при кожній колонії, які відвідуються священиками різних християнських конфесій (тюрми єднають священнослужителів різних християнських течій:-) - авт.) Мета - допомогти людині вийти з тюремних стін неозлобленою та з миром в серці…

Отець Павло зазначив, що деякі засуджені навіть дякують Богу, що волею обставин опинилися в тюрмі! Пояснюють: “У миру ми б навряд чи пізнали б Бога! А в тюрмі, на відміну від соціуму, - спокій, смирення та багато часу для роздумів…”

У СІЗО вода змінила свою структуру

- Наша мета, - продовжує отець Гжегож, - створення в області реабілітаційних центрів для людей, які залишили тюремні стіни, відбувши свій термін ув’язнення. Це дуже важливо. Чому? Тому що людині важко адаптуватися до нового-старого середовища. Як вихід - реабілітаційні центри, які з Божою поміччю та підтримкою уряду з’являться в області.

Служіння в тюрмах підтримують всі, починаючи від Управління державного департаменту покарань при УМВСУ до міжнародних спільнот та місій. У Польщі, наприклад, богослужіння в закритих установах на вищому рівні, ніж на Україні, бо його запровадили раніше. А який результат - рівень злочинності в країні набагато нижчий, ніж у нас.

Побували журналісти і в каплиці СІЗО, якою опікується отець Леонід. Сюди ув’язнені приходять щонеділі. До слова, в Тернопільському СІЗО, як повідомив отець Григорій, днями трапилося диво в каплиці, де знаходився акваріум із застояною водою, якого ось-ось мали винести. Після освячення приміщення вода в акваріумі змінила свою структуру - стала кришталево чистою.

- Це доволі символічно, - коментує отець Гжегож, - душі та серця людей теж прагнуть очищення…

Релігія - впливовий інструмент, здатний змінити свідомість людини (із засідання Української Християнської Місії у стінах СІЗО)

05.11.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 05.11.2007p. 
На головну сторінку