Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №316 від 05.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це варто знати

Збудники апетиту

Кожній господині хочеться якнайсмачніше нагодувати свою сім’ю. Спеції, прянощі і приправи в такому разі просто незамінні. Часто ми використовуємо ці слова як синоніми, хоча існує чітка кулінарна класифікація, яка не дозволяє змішувати ці терміни.

Сіль, соду, цукор, крохмаль, желатин - ці звичні продукти кулінари, виявляється, іменують спеціями. Спеції надають їжі смаку - солодкого, солоного, гострого або прісного (сода).

У прянощів зовсім інше призначення. Це продукти лише рослинного походження. Вони не змінюють смак їжі так різко, як спеції, а надають їй пахощів, тонких смакових відтінків і бактерицидних властивостей.

Перець, гвоздика, часник не тільки збуджують апетит, але й беруть участь у процесах квашення і маринування як консерванти та антисептики.

Наша національна кухня на прянощі не така багата, як, скажімо, індійська. Найбільш використовуються - лавровий лист, чорний і червоний перець. А тим часом, індійських прянощів - десятки. Всі прянощі мають ще й оздоровчі властивості.

Наприклад, куркума. При помірному застосуванні смаку страв вона не змінює, проте надає їм насиченого жовтого кольору (не всі діти люблять манну кашу, а от від “сонячної” не відмовляться). Крім молочних, куркуму добавляють також у перші, другі і десертні страви. Вона корисна при виразці шлунка, гастриті, хворобах підшлункової залози і жовчного міхура. Куркума жене глисти, пригнічує гнильну мікрофлору в кишечнику.

Імбирний корінь є не менш корисним. При відсутності апетиту рекомендується вживати сік свіжого імбиря з медом, а порошок з імбиря є в Індії обов’язковим компонентом “зимового” чаю. Імбирний сік використовується для ванни при болях у хребті й суглобах, нервовому перезбудженні.

Королем прянощів називають шафран - рильця маточок одного з різновидів крокуса. Ціна у нього дійсно королівська, адже щоб одержати один грам шафрану, потрібно зібрати не один десяток квіток. Шафран - борець із істерією, судомами, відмінний сечогінний і потогінний засіб. Найпопулярніша з індійських прянощів - каррі - полегшує процес перетравлення білка. Ця збуджуюча апетит суміш прянощів однаково підходить як для перших, других страв, так і для соусів.

Прянощі “оживляють” їжу, але саме приправи роблять її більш м’якою та ніжною. Є приправи-космополіти: майонез, гірчиця та кетчуп. Головна приправа нашої кухні, звісно ж, хрін. Найпростіший спосіб його приготування такий: на дрібній тертці натирають очищений корінь, потім добавляють сіль, цукор і лимонний сік за смаком. Перед вживанням столову ложку хріну розводять десертною ложкою сметани. На здоров’я!

05.11.2007



Рівне-Ракурс №10 від 05.11.2007p. 
На головну сторінку