Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №317 від 08.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кровне питання

“Царська хвороба”

Нещодавно на базі гематологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні відбулася конференція “Гемофілія: особливості діагностики та лікування ускладнень”. Крім лікарів, що лікують дорослих та дітей нашого краю, громадських організацій та товариства “За поліпшення життя хворих на гемофілію”, у конференції взяли участь науковці Львівського інституту патології та трансфузійної медицини.

Гемофілію називають царською хворобою, оскільки на неї страждали представники королівських родин Європи.

Гемофілія - це важке генетичне захворювання, яке характеризується порушенням згортання крові внаслідок дефіциту білків - факторів згортання крові. Навіть при незначних травмах або внаслідок м’язевого напруження може виникнути сильна тривала кровотеча. Незважаючи на те, що гемофілію можна контролювати, цей стан є пожиттєвим. Носіями спадкової ознаки хвороби є жінки, але страждають на неї переважно чоловіки.

- Становище цих людей складне, але кожному гемофіліку можна допомогти, незалежно від віку та важкості перебігу хвороби, застосовуючи сучасні препарати - фактори зсідання крові, - стверджує завідувачка гематологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Людмила КАРПЮК. - Такі препарати швидко зупиняють кровотечу й запобігають розвиткові ускладнень. Нині в Україні теж виробляється концепція державної програми поліпшення надання медичної допомоги хворим на гемофілію.

08.11.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 08.11.2007p. 
На головну сторінку