Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №318 від 15.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Болюча тема

Висока ціна знань

Висока ціна знань

Назріває конфліктна ситуація в Рівненському кооперативному економіко-правовому коледжі. Студенти третього курсу звернулися до Рівненського представництва громадської мережі “Опора” з’ясувати - чи правомірним було підвищення їх плати за навчання не на 120 гривень, як повідомили попередньо, а на 680 гривень.

Як поінформували з прес-центру “Опори”, письмове повідомлення про те, що ціну за навчання підвищено, студенти отримали 10 вересня. Поставити підпис про отримання такого документу їх попросили лише 20 жовтня. Згідно з договором, платниками за навчання є батьки студентів, а вони офіційно ніякого повідомлення не отримували. На прохання студентів провести батьківські збори і повідомити про причини підвищення оплати батьків особисто керівництво закладу відмовило. Своє рішення вони пояснили тим, що з боку батьків такого бажання не було, а отже, їм це не потрібно і з підвищенням ціни вони повністю згідні.

48 чоловік із двох академічних груп у письмовій заяві на ім’я директора просили надати детальну інформацію щодо виправданості підняття розміру оплати за третій рік навчання на 680 гривень і про те, на які цілі буде використано ці кошти. У відповідь було надіслано розрахунок вартості навчання студентів двох груп і інформація про те, на що витратяться гроші.

Активісти “Опори” зазначають, що у них виникають великі сумніви щодо походження цього документу, адже жодного підпису або ж печатки навчального закладу на ньому немає. Тим більше, у ньому не пояснюється, яким чином велись розрахунки. Дії керівництва, зокрема директора РКЕП-коледжу, вони розцінюють, як корупційні.

Директор Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу Степан ДОБРИДНИК, коментуючи ситуацію, що склалася, зазначив: “У договорі в графі про плату за навчання чітко вказано, що вона може змінюватися в зв’язку з інфляцією, зростанням цін, підвищенням заробітної плати працівників навчального закладу. Адже будь-які розрахунки ми здійснюємо за власні кошти. І для забезпечення гідного функціонування коледжу та якісної освіти повинні реагувати на зміни в економіці. А збори для батьків ми вже призначили на 23 листопада”.

Головний спеціаліст обласного управління освіти та науки Майя МАЙБОРСЬКА пояснила, що договором дійсно може регулюватися питання оплати навчання. До того ж, можуть бути корективи у часі щодо повідомлень про зміну такої плати, адже там є відповідні розрахунки при підвищенні зарплати працівників. “Але в цьому випадку треба з’ясувати мотивацію та обгрунтування конкретної зміни оплати навчання. Тому студенти можуть написати до управління звернення і ми спробуємо прояснити ситуацію”, - запевнила пані Майборська.

15.11.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 15.11.2007p. 
На головну сторінку