Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №213 від 10.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Запитували? Відповідаємо!

Як оформити спадщину?

“Добрий день, дорога редакціє “Рівне-Ракурс”. До Вас звертається жителька м. Рівного.

У 1970 році я з сім’єю отримала двокімнатну квартиру, яку згодом приватизувала. До складу співвласників увійшли син Іван та чоловік Степан.

Чоловік помер 9 квітня 2005 року. Зараз у квартирі прописана я одна. У чоловіка залишилася зарплата за два місяці, яку він отримував через банкомат, та ми не можемо її одержати, бо немає пін-коду картки. У банку відповіли – слід оформити спадщину. Я звернулася до державного нотаріуса, який мені порадив переписати чоловікові “метри” на себе і направив у бюро технічної інвентаризації.

Там мені сказали заплатити в кабінеті №11 за дві довідки: одна коштує 25 гривень, а друга – більш ніж 100 гривень. Далі порадили вирішувати своє питання через суд. Але ж відомо, що житло переходить у спадок дітям. Вважаю, що несправедливо вирішувати цю справу через суд на свої 348 гривень пенсії.

Я хочу написати заповіт на дітей. Як це зробити!?

З повагою, Фурманова Ірина, м.Рівне”.

На прохання редакції “Рівне-Ракурс” роз’яснення дав адвокат Ігор Романчук. Згідно із листом Фурманової І.К., – після смерті її чоловіка залишилось спадкове майно. Але заповіту він не залишив. У такому разі дописувачка має право на спадщину за законом.

Відповідно до статті 1261 ЦК України, “у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки”.

Згідно із статтею 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців з часу відкриття спадщини не заявив про відмову від неї.

Враховуючи зазначене, пані Фурманова І.К. повинна звернутися у державну нотаріальну контору із заявою про вступ в спадщину після смерті свого чоловіка. Така дія повинна бути вчинена протягом шести місяців з дня його смерті.

Щодо залишеної зарплати чоловіка пані Фурманової І.К. Як спадкоємець за законом, вона також має право отримати грошові кошти, котрі належали її померлому чоловікові. У такому разі нотаріус робить запит у банківську установу, де чоловік пані Фурманової І.К. отримував зарплату. Саме це і передбачене статтею 1227 ЦК України – “суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншими ушкодженнями здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

10.11.2005Олександр ДЖИГИРЕЙ



Рівне-Ракурс №10 від 10.11.2005p. 
На головну сторінку