Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №319 від 22.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Конфліктна ситуація

Хто ж встановлює тарифи пасажирських перевезень?

Нещодавно з’явилось повідомлення про те, що голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук днями має підписати розпорядження про затвердження граничних тарифів для перевезення пасажирів і багажу автобусами приміського і міжміського внутрішньообласного сполучення. В цьому разі тариф на перевезення пасажирів складатиме 13 копійок за кілометр, а багажу - від 50 копійок до однієї гривні. Цей проект обговорювався близько місяця.

А от що цікаво: квиток, наприклад, до Сарн, вже третій тиждень коштує 13 гривень. А деякі водії, буває, й 15 вимагають. Те ж стосується, до слова, вартості проїзду до Костополя. Деякі водії беруть з пасажирів по 5 гривень, нахабніші - 6 гривень. Тоді як начальник головного управління економіки облдержадміністрації Ігор Тимошенко заявляє, що сьогодні правомірними є тарифи, затверджені ще в червні 2005 року: відповідно до них вартість на приміські перевезення становить 10 копійок за кілометр, а на внутрішньообласні - 12 копійок. Тобто проїзд до Сарн тільки після офіційного подорожчання повинен бути 12 гривень. “В іншому разі, - підтверджує пан Тимошенко, - дії водіїв можна розглядати як неправомірні”.

Підвищення тарифів було ініційоване Асоціацією автомобільних перевізників Рівненщини у зв’язку з подорожчанням паливно-мастильних матеріалів, запчастин, зростанням мінімальної заробітної плати. Та чомусь вони зросли, не дочекавшись офіційного дозволу. Погодьтеся, потрібна якась врегульована система затвердження цих тарифів. Хіба водії мають право самостійно вирішувати такі питання?

Голова обласної організації Комітету виборців України Олексій Горецький зазначає, що договором між автоперевізниками та водіями регламентується питання вартості проїзду: там повинно вказуватись, що водії не мають права його змінювати. А вони, в свою чергу, на запитання, звідки ж взялись такі ціни, відповідають: “Це не ми придумали. Вказівка зверху”.

То хто ж встановлює тарифи пасажирських перевезень?

22.11.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 22.11.2007p. 
На головну сторінку