Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №319 від 22.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розкопки

Біля прокуратури знайшли дивне яйце

Біля прокуратури знайшли дивне яйце

Власника цього предмета у 17-му столітті, найімовірніше, спалили б на вогнищі

На вулиці Старій міста Дубна неподалік районної прокуратури археологи під час розкопок знайшли пасхальне яйце, яке пролежало в землі більше трьохсот років. Цією унікальною знахідкою вже зацікавилися столичні археологи та історики.

За словами археолога Віталія ТКАЧА (на фото), спеціалісти на вулиці Старій проводили планові розкопки, де й натрапили на предмет невідомого походження. Промили й почистили його, і виявилося, що це... яйце-крашанка, виготовлене з глини.

“Це найунікальніша знахідка, яку виявили на Дубенщині за останні кілька років, - розповідає археолог. - Подібних речей ще не знаходили ні в нашому районі, ні в області. Що цікаво, орнамент на яйці - язичницький. Викарбувані знаки символізують шану богу сонця - Ра. Це неабияк дивує, адже у 17-му столітті на території Європи домінувало християнство, а “поганський” культ переслідувався. Власника крашанки неодмінно б покарали за збереження цієї речі”.

Відомо, що відгомін інквізиції, яка процвітала в Європі у Середні віки, дійшов і до Дубна. На нинішньому майдані Незалежності міста колись спалювали відступників від віри. Відомий випадок, коли спалили молоду дівчину, яка у той час прийняла іудаїзм.

Яке походження цього пасхального яйця, котрому більше трьохсот років? Яким чином воно опинилося на нинішній вулиці Старій у місті Дубно? Про це дізнаємося незабаром - Віталій Ткач завершує наукову роботу з цього приводу.

22.11.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.11.2007p. 
На головну сторінку