Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №319 від 22.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Журавлина проти застуди та паразитів

На болотах українського Полісся росте напівчагарник зі слабкими тонесенькими повзучими стеблами довжиною до 1-1, 5 м з дрібнесенькими вічнозеленими блискучими листочками. Цвіте темно-рожевими квіточками, а восени вкриває мох розсипами великих вогнистих ягід.

І дивина - зберігаються ці ягоди тривалий час, до півроку майже не змінюючи своїх властивостей. Зібрані в жовтні, вони мають високу кислотність і мало цукрів, зберігаються за температури 0°С або залиті водою в діжках. Якщо ягоди прихопив перший мороз, їх теж збирають, адже тоді вони особливо смачні й соковиті. Ягоди тримають замороженими, а перед споживанням занурюють у прохолодну воду. Червоні кульки, що вистояли під снігом до весни, щоправда, зберігаються коротший термін.

Під час детального вивчення хімічного складу ягід встановлено, що особливістю журавлини є наявність органічних кислот - аскорбінової (вітамін С) та лимонної, урсолової, олеїнової, хінної, бензойної. А ці кислоти, особливо бензойна, володіють потужними антибактеріальними властивостями.

Хоча народна медицина не знала наукового пояснення, вона добре володіла знаннями про антисептичні властивості цих чудових ягід і широко їх використовувала для лікування хвороб, спричинених інфекційними агентами.

Насамперед журавлина поважалася як один із кращих засобів боротьби із застудами. Справді, бензойна та хінна кислоти - це могутні антибіотики, тому розведений водою журавлиновий сік (часто з медом) вгамовував спрагу в недужих, знімав лихоманку, поновлював сили. Його вживали, щоб позбутися кашлю, ангіни, гострих захворювань дихальних шляхів, хронічного тонзиліту.

Сік журавлини має здатність значно посилювати дію антибіотиків. Доведено його ефективність під час лікування небезпечного інфекційного захворювання нирок - пієлонефриту. І висновок: у разі різних інфекційних захворювань журавлиновий сік (морс) - тільки допомога організмові.

Протимікробні властивості ягід використовують для лікування гнійних висипань, ран, що довго не гояться, опіків, лишаїв, шкірної еритеми, сухої екземи, псоріазу, золотухи.

Журавлину успішно використовують для виведення вошей та гнид, змащуючи шкіру голови та волосся соком.

Так само сприятливо діє журавлина на травний канал: дезінфікує шлунок, кишечник, стимулює роботу підшлункової залози. Проте більше підходить для хворих зі зниженою кислотністю шлункового соку. Народна медицина рекомендує вживати ягоди, щоб позбутися печії.

Кислота допомагає судинам, зокрема вінцевим, запобігає їх ламкості. Тому журавлина корисна для хворих на атеросклероз, глаукому, інфаркт міокарда, тромбофлебіт. Людям, що страждають від гіпертонії, бажано пити сік журавлини навпіл з буряковим, а замість солі додавати в їжу її ягоди.

Готуємо ліки

Напій з медом

До склянки перевареної води додати 3 ст. л. соку, 1 ст. л. меду. Вживати тричі на день по 100 мл до їди у разі застуди з температурою.

Морс

До 200 мл журавлинового морсу додати 1 ст. л. меду та сік одного лимона. Вживати по 100 мл двічі на день у разі серцево-судинних захворювань.

22.11.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 22.11.2007p. 
На головну сторінку