Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №213 від 10.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Держава повинна захищати своїх громадян за кордоном

Сьогодні за межами нашої держави перебувають мільйони українців. Хтось їздить у справах, значна частина працює. Однак вони залишаються громадянами України. І повинні відчувати турботу держави про себе навіть за тисячі кілометрів.

На жаль, трапляються випадки, коли наші співгромадяни під час перебування за кордоном потрапляють у різні ситуації. Трапляються й арешти, і надзвичайні випадки. В такому разі дуже важливою є допомога з боку офіційних органів нашої країни. Це додає потерпілому і відповідного статусу, і відчуття впевненості та захищеності.

Держава повинна вимагати професійного і поважного ставлення до українців за кордоном, і робити максимум для того, щоб захистити їхні інтереси. Так прокоментував загибель у результаті пожежі в міжнародному аеропорту Амстердама двох українців екс-міністр закордонних справ України, заступник голови Республіканської партії Костянтин Грищенко. «Ми маємо завжди пам'ятати, що ми - українці, і де б ми не були, є єдиним цілим. Держава має робити максимум для того, щоб захистити інтереси своїх громадян за кордоном», - підкреслив він.

У подібних ситуаціях, як трагічний випадок в аеропорту Амстердама, родини можуть претендувати на певну компенсацію. На думку Костянтина Грищенка, це мало б відбуватися відповідно до законодавства самих Нідерландів. Окрім того, завжди є можливість звернутися до Європейського суду. «Цими каналами треба користуватися як по лінії родини загиблих, так і по лінії дипломатичного втручання», - відзначив екс-міністр закордонних справ. До речі, Костянтин Грищенко вважає, що другий канал потрібно використовувати більш активно. Адже, за словами заступника глави РПУ, у МЗС працюють люди, які не лише співчувають родинам загиблих, а й здатні владнати це. «Головне, щоб була політична воля і увага з боку керівництва нашої держави, наших міністерств і відомств, щоб це не було турботою лише тих, хто безпосередньо займається консульськими справами», - наголосив Костянтин Грищенко.

Безперечно, держава не повинна обмежувати можливості людини виїхати за кордон, якщо вона цього хоче. Коли ж права українців за кордом порушуються, держава має надавати допомогу відповідно до умов у країні перебування. І навіть тоді, коли наші співгромадяни порушують закон, переконаний екс-міністр закордонних справ. Адже українським громадянином при цьому людина бути не перестала.

У тій же ситуації із затриманими в Амстердамському аеропорту, коли українці перебували серед сотень затриманих у в'язниці. Адже громадянина Нідерландів навряд чи триматимуть в умовах, небезпечних для його життя. «Ми повинні досить чітко і жорстко ставити питання про дотримання цією державою стандартів, які вона сама висуває до себе», - підкреслив заступник голови РПУ.

Костянтин Грищенко також вважає, що коли ми хочемо подати себе як європейську державу, маємо будувати наші структури так, щоб вони відповідали європейським стандартам. І більш ефективно використовувати всі нагоди для зміцнення позицій України у світі. Адже на основі професійного підходу та емоційного підйому, який був після «помаранчевої революції», можна було вирішити багато важливих для країни питань. Серед них - скасування поправки Джексона-Веніка, отримання Україною статусу країни з ринковою економікою тощо.

»У зовнішній політиці потрібно повернутися до професіоналізму та створити команду на міжвідомчому рівні - для розуміння стратегічної перспективи України. Необхідно також запровадити відповідальність тих, хто займається усім комплексом зовнішньої політики і питаннями безпеки держави», - наголосив Костянтин Грищенко.

10.11.2005Іван ПЕТРИШИН



Рівне-Ракурс №10 від 10.11.2005p. 
На головну сторінку