Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №319 від 22.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс надзвичайний

На шахті ім. Засядька - знову пожежа

На шахті ім. Засядька - знову пожежа

Віктор ЮЩЕНКО: “Трагедія в Донецьку є черговим викликом не лише для вугільної промисловості України, але і для всієї влади”

Вибух метану вже забрав 90 життів, і скільки осіб постраждає ще - невідомо. Пошукові роботи на донецькій шахті ім. Засядька тимчасово припинені: на ділянці, де 18 листопада загорілась метаноповітряна суміш, через добу знову виникла пожежа і з’явилася загроза повторного вибуху. До моменту свого вимушеного відступу рятівники встигли підняти на поверхню тіла 77 гірників. Доля ще 11 чоловік залишається невідомою, хоча бійці ВГРЧ кажуть, що там загинули всі.

Вибух метану вже забрав 90 життів, і скільки осіб постраждає ще - невідомо. Пошукові роботи на донецькій шахті ім. Засядька тимчасово припинені: на ділянці, де 18 листопада загорілась метаноповітряна суміш, через добу знову виникла пожежа і з’явилася загроза повторного вибуху. До моменту свого вимушеного відступу рятівники встигли підняти на поверхню тіла 77 гірників. Доля ще 11 чоловік залишається невідомою, хоча бійці ВГРЧ кажуть, що там загинули всі.

20 листопада в Україні було оголошено траур.

Родичам цинічно відповідають

Донецьк не просто в траурі - місто у шоковому стані. З кожною хвилиною шансів знайти під землею людей живими усе менше. На їхніх родичів, які безперервно стоять під шахтоуправлінням, страшно дивитися. Люди просто почорніли від горя і невідомості. Кожен сподівається, що підняті, але ще не ідентифіковані останки не належать близькій людині. Поряд і ті, хто дізнався вирок долі. Ці навіть не плачуть. Просто сидять у гробовій тиші, обнявшись один з одним.

Моторошне відчуття порожнечі і загального горя переривають тільки дзвінки мобільних - як навмисне, мелодії - одна веселіша за іншу. Від жалібної картини щемить серце.

Пожвавлення спостерігається, лише коли виходить людина зі списком нових пізнаних. Присутні в єдиному пориві приречено піднімаються і стають у коло. Працівник профкому зачитує прізвища. У відповідь на кожну звучить страшний лемент. Одна за одною жінки в різних частинах помешкання непритомніють, і до них крізь юрбу кидаються медсестри.

Дивлячись на все це, інші теж кричать, починається загальна істерика.

- Навіщо ви над нами знущаєтеся? Ну скажіть же правду! Скажіть, що усі загинули! Навіщо ви даєте надію, а потім її вбиваєте? - високий хлопець не витримує і підбігає до працівників профкому. - Говоріть чесно, що з іншими людьми?

У відповідь голова профкому шахти починає грубити! Мовляв, нічого тут репетувати, не можуть поки що ваших рідних ідентифікувати.

- Лежать частини тіл. У них ні голів, ні ніг, - байдуже й жорстоко каже він убитим горем людям.

Від такого цинізму стає не по собі. Хочеться, як мінімум, надавати цій людині ляпасів! Втім, це ж не його рідні там лежать…

Після таких слів жінки масово непритомніють. Одна падає на вікно, зачіпає жалюзі, і конструкція падає їй на голову. Роз’їжджаються стільці, валяться на підлогу склянки. Усі знову кричать…

І так щопівгодини в міру надходження нової інформації.

Звягільського прокляли

На майдані біля адміністративного будинку шахти ім. Засядька один із робітників, який втратив єдиного сина, протягом 15 хвилин зі сльозами на очах закликав своїх товаришів “добиватися справедливості та гідної оплати”. Чоловік вигукував прокльони на адресу керівництва шахти, включаючи її фактичного начальника Юхима Звягільського. Гірника, котрий не переставав ридати, забрала і повела дружина.

- Господи, зроби так, щоб мій онук вижив! Допоможи, підтримай його там. Я вірю, що мій онук живий. Він не може померти. Він надто молодий, щоб померти, - сива жінка склала долоні і почала читати “Отче наш”.

Немов схаменувшись, одна зі старих матерів дістала мобілку і почала гарячково набирати номер. Пальці не потрапляли на кнопки. Жінка то скидала, те починала знову, поки не додзвонилася.

- Олено, як там тато? Що?! Викликай йому “швидку” скоріше! Навіщо він сюди їде? Не треба! Я тут не сама, тут багато людей, ми сидимо усі разом. Оленко, зупини його. Викликай лікаря, це ж серце, він не витримає. Не пускай його сюди! - договоривши, вона закрила очі і похилилася на стіну. По щоках текли сльози, які жінка навіть не намагалася витерти. - Я не витримаю, я помру, - ледь чутно прошептала вона. До неї поспішили медсестри.

Рятівники піднімають гірників на поверхню. Більшість, що вижили, надихались чадним газом.

Ющенко розкритикував Януковича і розрадив родичів гірників

На злощасну шахту ім. Засядька Президент приїхав наступного дня. Не втрачаючи час, він відразу ж розпочав засідання урядової комісії. Мова йшла про допомогу сім’ям загиблих шахтарів і реорганізацію вугільної галузі. Ющенко розкритикував роботу уряду і заявив про необхідність встановлення більш надійного устаткування. Сьогоднішній пріоритет - безпека, адже шахтарі не повинні боятися йти в забій. Після наради президент розрадив сім’ї постраждалих гірників.

- Трагедія в Донецьку є черговим викликом не лише для вугільної промисловості України, але і для всієї влади, - сказав глава держави. - Це величезна трагедія, і з неї ми повинні взяти відповідні уроки.

Трохи пізніше Президент оглянув місце аварії й оцінив дії рятівників.

Версії

Прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за фактом аварії на шахті ім. Засядька відповідно до ст.272 ч.2 УК України “Порушення правил безпеки при проведенні робіт із підвищеною небезпекою, що призвела до загибелі людей”.

За попередніми висновками, причиною трагедії став вибух газометанової суміші, що трапився під час проведення роботи з дегазації ділянки. Але чому це відбулося, якщо на шахті встановлено новітнє устаткування безпеки, що реагує на найменше підвищення вмісту метану?

Варіантів відповіді може бути три:

1. З якоїсь причини не спрацювало устаткування.

2. Воно відреагувало, але гірники продовжили працювати.

3. Надчутливу апаратуру просто вимкнули, щоб не заважала виконувати план.

Якою буде сума компенсацій - достеменно невідомо

Щоб хоч якось підтримати людей, їм періодично повідомляють про грошові компенсації, які будуть виплачені. Але, схоже, ніхто на цю інформацію не реагує. Втім, і остаточна сума поки що невідома: гроші надходять безупинно, і рішенням учорашньої сесії Донецької міськради їх цілком звільняють від прибуткового податку.

Поки ж, крім 7, 5 мільйона гривень, виділених урядом, ще 10 мільйонів перерахував Ренат Ахметов. Навіть зірка російської естради Борис Моїсеєв, чий виступ у Донецьку співпав із днем трагедії, повідомив під час концерту, що гонорар він віддає сім’ям загиблих і постраждалих. Зал мовчки підвівся.

Важливо!

Інформація для бажаючих допомогти сім’ям загиблих і постраждалим від вибуху метаноповітряної суміші на шахті ім. Засядька в Донецьку.

Р/р:

У національній валюті: 26006959677114

У доларах США: DON-501684-USD-3004-02

Одержувач: АП Шахта ім. А.Ф. Засядька

КОД ЕГРПОУ: 00174846.

Донецька філія ЗАО ПУМБ у Донецьку МФО 335537.

22.11.2007



Рівне-Ракурс №10 від 22.11.2007p. 
На головну сторінку