Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №321 від 06.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ваша оселя

“Родзинки” багатоповерхового житла,

або На що варто звертати увагу при виборі квартири

Як правильно обрати житло? Якими мають бути критерії його якості? Кожен, хто купував квартиру, задавався цим питанням. Але після тривалих роздумів доходив висновку, що вибрати не так вже й легко. Причина - безліч приблизно однакових пропозицій. Що поробиш, будівництво житла - сфера прибуткова, тому й ринок цей сьогодні досить насичений. Але, водночас, цей фактор грає на руку потенційним покупцям. Адже значна конкуренція примушує будівельні компанії вдаватись до пошуків нових ідей, щоб запропонувати клієнту щось якісне і водночас те, чого немає у конкурентів. Які ж “родзинки” пропонують рівнянам будівельні компанії та на що варто звертати увагу при виборі квартири?

gps навигация

мфу

У сфері житлового будівництва на ринку міста сьогодні працює цілий ряд будівельних та інвестиційних компаній: “Інтеграл-Буд”; “Київська компанія з управління активами”; “Гаразд Україна”, “Екосорб”, “Сібінвест”, “Аванті-Буд”, “Prior-invest” (“Перша Українська Індустріально-Інвестиційна Компанія”).

Всі ці компанії займаються спорудженням нового багатоповерхового житла у м.Рівне. Як же ж обрати найкращий варіант серед такої кількості забудовників?

Перш за все слід звернути увагу на якість будівельних та оздоблювальних матеріалів. Дуже багато компаній не додають навіть “життєво необхідних” матеріалів у будівництво, не кажучи вже про якісь специфічні “родзинки”.

Приміром, на будівництві деяких багатоповерхівок економлять на якості і, відповідно, мають цілий ряд недоліків. Перш за все це стосується безпосередньо технологій будівництва, а конкретно - утеплення стін. Більшість компаній (причому, як місцевих, так і київських, котрих на рівненському ринку приблизно порівну) кладуть теплоізоляційні матеріали під облицювальні. Ці матеріали псуються під дією сонця, вітру та дощу. В утеплювачі з’являються мікротріщини, поява яких, через певний час, призводить до втрати теплоізолюючих функцій, а також до псування зовнішнього вигляду будинку. Звісно, цю проблему будівельники розуміють, але дуже небагато хто намагається вирішити її. Хоча існують і винятки. Приміром, київська компанія “Prior invest”, що вимушена конкурувати не лише на рівненському, але й на переповненому столичному ринку, винайшла принципово новий спосіб утеплення квартир. Він передбачає закладення утеплювача всередину стіни. При цьому матеріал не псується під впливом природних факторів і не втрачає своїх властивостей впродовж усього строку експлуатації будинку. Цей спосіб буде використано при будівництві нового житлового комплексу “Золота підкова”, що незабаром має з’явитись у Рівному.

Припустимо, з технологією розібрались. Але ж здача будинку в експлуатацію - це лише початок, так би мовити, його життя. Далі слід потурбуватись про комунікації. Досвід свідчить, що залежність будинків від муніципальних комунальних підприємтсв не завжди є позитивом для мешканців квартир. Постійні аварії та не досить швидка, а головне неякісна робота працівників ЖЕПів не додає гарного настрою людям. Деякі компанії, як то БІГ “СІБ”, “Котедж Плюс”, “Prior invest”, вже в ході зведення будинку працюють над створенням власних житлово-експлуатаційних підприємств у кожному будинку. Це забезпечує швидкість, а головне - якість надання послуг. На додаток до цього, компанії створюють й власну службу консьєржів, що є великим плюсом у плані безпеки будинку та перешкодження злочинним посяганням.

Дивно, але далеко не кожна будівельна компанія пропонує клієнтам таку розкіш, як автомобільний паркінг. А він, при сьогоднішньому зростанні кількості авто, є життєво необхідним. Це зрозуміло й для водіїв, які за його відсутності мають ставити авто де доведеться й хвилюватися за нього. Зрозуміло, це й для пішоходів, котрі, заходячи до будинку, мають блукати між машинами, перш ніж дійдуть до парадного. У Рівному свої будинки забезпечують паркінгами такі компанії як “Гаразд Україна”, БІГ “СІБ” та “Prior invest” (до речі, це чи не єдина у місті компанія, яка пропонує підземний паркінг у житловому будинку).

Чи не найважливішим питанням при виборі житла стає питання надійності. Як не стати жертвою афери? Адже часто будинки вже продані ще на стадії закладання фундаменту - в цей період квартири дешевші. Але не факт, що такий будинок буде зведено.

Які ж існують схеми інвестування? Найпоширеніші в Україні способи інвестування в будівництво житла - купівля безвідсоткових (цільових) облігацій, укладання різного роду договорів пайової участі, а також участь у Фондах фінансування будівництва.

Купівля безвідсоткових (цільових) облігацій. Механізм інвестування полягає в тому, що забудовник (або ж інша організація за домовленістю з забудовником) випускає цільові облігації. Люди, що купили такі цінні папери, після настання терміну викупу облігацій одержують право обміняти їх на квартиру. Потенційно, для інвестора - це найбільш ризикований тип угоди.

Цей спосіб інвестування вигідний, насамперед, забудовнику, адже дозволяє оптимізувати оподатковування. Для інвестора ж тут є неабиякий ризик, і майже ніякої можливості застрахувати свої капіталовкладення.

“Незручність” такого виду інвестування полягає в тому, що закон не забороняє випускати та продавати облігації ще до отримання дозвільної документації на землю та будівництво. Таким чином, покупець може купити житло в будинку, про який ще невідомо, - зможуть його збудувати чи ні.

Крім того, щоб купити квартиру, а не її шматок, загальна номінальна вартість облігацій і кількість квадратних метрів, на які власник цих цінних паперів одержує право, повинні бути не менше вартості і площі квартири, яку інвестор збирається купити. При цьому ні в самих облігаціях, ні в договорі купівлі-продажу не вказується, яка саме квартира належить покупцеві. Облігації надають право лише на одержання “віртуальних” квадратних метрів житла, точне місцезнаходження яких невідоме.

Фонди фінансування будівництва. На сьогоднішній день найнадійнішим способом інвестування в будівництво є участь у Фонді фінансування будівництва (ФФБ).

ФФБ - це структура, що займається контролем і страхуванням будівництва, а також залученням до нього коштів громадян. Їх можуть організовувати як самі забудовники, так і банки, а також інші фінансові установи.

Суть схеми полягає в тому, що інвестор укладає договір із ФФБ про участь у ньому. В цьому документі також розписується графік, за яким інвестор здійснює грошові виплати, адреса, метраж і вартість майбутньої квартири.

Після здачі будинку в експлуатацію і закінчення виплат, забудовник переоформлює на інвестора право власності на квартиру, купівлю якої обговорено в договорі.

Як говорять юристи, переваги цієї схеми полягають в тому, що держава більш прискіпливо контролює діяльність ФФБ.

Для створення ФФБ треба обов’язково одержати ліцензію в Держкомісії з регулювання ринків цінних паперів України. На залучення коштів від фізичних осіб також необхідна спеціальна ліцензія, що видається тільки у випадку наявності всієї дозвільної документації на землю та будівництво.

А тепер основне й далеко не останнє питання - ціна. Навіть якщо квартира відповідає певним вимогам, то вона далеко не завжди по кишені більшості населення.

За ціною пропонованого житла на рівненському ринку компанії розташувались таким чином:

“Prior invest”, “Золота підкова” - від 3511 грн. за

1 кв. м.

“Інтеграл-Буд” - від 4300 грн./кв.м.

“Київська компанія з управління активами” - від 4040 грн./кв.м.

ТОВ “Гаразд-Україна” -від 4090 грн./кв.м.

“СІБ” Житловий масив “Сонячний” - від 4800 грн./ кв.м.

“Екосорб” - від 5500 грн.

Тож дивіться, обирайте.

“Гаразд БІГ “СІБ” “Київська “Prior invest ”

Україна” компанія

з управління

активами”

Ціна (від, грн./м.кв.) 4090 4800 4040 3511

Надійність ФФБ Цінні Цільові ФФБ

(спосіб інвестування) папери облігації

Наявність паркінгу + + + + (підземний)

Власна служба - + - +

експлуатації

“Родзинки” найвищий житло будується - інноваційний метод

житловий у центрі мікрорайон теплоізоляції

будинок міста з інфраструк- будинку.

у м.Рівне турою - будується мікрорайон

з інфраструктурою.

06.12.2007



Рівне-Ракурс №10 від 06.12.2007p. 
На головну сторінку