Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №213 від 10.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Диво православне

У рівнян замироточила восьма ікона

У рівнян замироточила восьма ікона

Квартира Сташуків перетворилася на православну «Мекку»

У двох попередніх публікаціях «РР» вам повідомлялося про диво, яке сталося в рівненській родині Сташуків. А нещодавно у них замироточила ще одна ікона - Божої Матері «Достойно есть», восьма за рахунком. Минулої п'ятниці в трикімнатній квартирі Василя Кіндратовича зібралося близько п'ятдесяти чоловік з усієї області. І для цього був привід - православне свято День ікони Казанської Богоматері.

Варто зазначити, що двері у помешкання Сташуків відчинені для паломників відтоді, як у них замироточила перша ікона. Сталося це на Різдво. Сьогодні люди приходять майже через день. Вони їдуть з найвіддаленіших районів Рівненщини, аби тільки помолитися біля диво-ікон.

На склі мироточивих образів видніються невеличкі цяточки липкої речовини - так зване миро. Воно не скапує додолу, як дехто може собі уявити. У кого проблеми із зором, той і цього мира не побачить. Прискіпливі можуть взяти з собою лупу, але це, погодьтеся, буде негарно та нетактовно. До ікон треба йти з вірою у серці, а не зі скептицизмом у душі!

До речі, у Сташуків більше ста ікон. Якщо з часом на кожній із них, що не виключено, з'явиться миро, то, безумовно, ця подія набуде масштабного розголосу. І, напевне, що в Рівне тоді навідаються експерти, щоб або розвінчати, або підтвердити феномен рівненських образів, що «плачуть»...

Тихому життю Сташуків прийшов кінець...

Священик Димитрій минулої п'ятниці провів святковий молебень біля домашнього іконостасу Сташуків. А після служби Василь Кіндратович влаштував паломникам святковий обід. Люди сідали за столи, де подавали безліч смачних страв, почергово, бо одночасно не поміщалися в невеличкій кімнаті.

До слова, серед натовпу виділялася молода монахиня. Як виявилося, вона - донька Василя Сташука. Нині 23-річна дівчина живе у жіночому монастирі, який знаходиться в селі Серники Зарічненського району. Там, за її словами, зараз проживає дев'ять монахинь та 28-річний чернець, який прийняв целібат. Відомо лише, що через цей монастир пройшло чимало дівчат, але багато з них не витримали чернечого життя. Кажуть, що режим там доволі суворий.

Ікони, що мироточать, переконані віруючі, можуть зцілювати фізичні недуги та допомагати людям у скрутних життєвих ситуаціях. Тому до богонатхнених ікон приходять помолитися люди, які потребують Господнього захисту. І, як кажуть, кожному нехай дасться по вірі його!

Паломники, прощаючись із господарем, перепитували у Василя Кіндратовича, чи дозволить він їм ще раз-другий навідатися до диво-ікон. Той лиш кивав головою на знак згоди, мовляв, для істинно віруючих двері відчиненні завжди...

10.11.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 10.11.2005p. 
На головну сторінку