Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №322 від 13.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Інновації соціальної політики

Завдяки центру громада м.Сарни залучається до всіх громадських робіт

Майбутнє дітей у руках громади

Безперечний факт, що локальна соціальна політика дуже часто не має належної підтримки та фінансування як державними, так і громадськими структурами. Тому на даному етапі розвитку нашої держави найважливіше залучити місцевих жителів до розбудови ефективної системи покращення становища дітей, сімей та молоді. Одним із методів залучення є підвищення рівня поінформованості членів громади щодо інновацій у соціально-педагогічній діяльності.

Саме таким шляхом пішли активісти міста Сарни, яких очолили Український фонд “Благополуччя дітей” та Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва. Початком співпраці сарненських органів влади та громади стало проведення ряду тренінгів з актуальних питань організації соціальної роботи у травні-серпні 2004 року групою тренерів проекту “Покращення якості соціальних послуг дітям та сім’ям в громаді” . Пізніше у Сарнах сформувався осередок під назвою “Центр по роботі з громадою”, якому міська влада безкоштовно виділила приміщення в будинку культури “Залізничник”, Швейцарська агенція та місцеві спонсори надали офісну техніку та канцелярське приладдя, тренери Фонду забезпечили інформаційно-методичну підтримку. І, об’єктивно кажучи, започаткована організація з великою наполегливістю та віддачею нині ефективно працює на теренах сарненського краю. До речі, це чи не єдина на всю Україну інноваційна модель соціальної роботи з дітьми та сім’ями в громаді. Тим більше, з такою величезною кількістю навчальної та педагогічної літератури для психологів, соціологів - усіх, хто займається соціальною роботою.

Як розповів міський голова Сарн Леонтій Ніколайчук, згуртованість ініціативної групи, пошуки нових шляхів до вдосконалення надання соціальних послуг дали непередбачувані результати. Дійсно, небачену активність громадян отримала акція облаштування дитячих майданчиків у найбільших мікрорайонах міста: на вулиці Набережній, Дослідній станції. Загалом, власними зусиллями та завдяки спонсорській допомозі батькам вдалося організувати будівництво шести (!) дитячих майданчиків. Та найголовніше, мабуть, те, що активна робота Центру вплинула і на виконавчу владу Сарн. Адже тепер щороку міська рада виділяє кошти на облаштування не менше трьох майданчиків.

Варто віддати належне “Центру по роботі з громадою” у вирішенні проблеми зайнятості дітей із неблагополучних сімей у період літніх канікул. Вони організували денний табір відпочинку “Гармонія” на базі будинку культури “Залізничник”. Як свідчать опитування, вдячності батьків сарненських школярів немає меж. Це не тільки чудовий і надійний спосіб зайняти дитину у вільний час, це і своєрідна додаткова школа. Адже тут школярі займаються іграми для розвитку пам’яті, логічного мислення, орієнтування. Діти мають доступ до Інтернету. Ось уже цього літа табір працював у три зміни і, до слова, набирає шаленої популярності серед маленьких жителів міста Сарни.

На сьогоднішній день дійшов до кінця проект “Покращення якості соціальних послуг дітям та сім’ям у громаді”. Але завдяки проходженню спеціалістами тренінгових занять Українського фонду “Благополуччя дітей” у Сарнах розвиток соціальної сфери перевищує всі показники по області. Тут створено “Школу молодих батьків” (дитсадок №8), батьківські клуби у дитячих садочках, той же табір “Гармонія”, впроваджено курс “Культура життєвого самовизначення” у школах міста. Не кажучи вже про значну кількість заходів для організації дозвілля дітей та молоді у позанавчальний час.

Благодійники та спонсори Центру вирішили не зупинятися на досягнутому. Тепер активно розвивається новий проект під назвою “Покращення громадського здоров’я шляхом підвищення потенціалу місцевих громад”. І активісти “Центру по роботі з громадою” впевнені, що українські діти та молодь гідні кращого не тільки майбутнього, а й сьогодення.

13.12.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 13.12.2007p. 
На головну сторінку