Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №322 від 13.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Хоч би це не пневмонія!..

Хоч би це не пневмонія!..

Коли людина в такий, як зараз, перехідно-зимовий період переохолоджується, застуджується або й просто тривалий час бухикає та “жує шмарклі”, недолікувавши якусь вірусну інфекцію, вона незабаром таки зляже. І, найімовірніше, - із запаленням легенів. Про пневмонію і те, як її уникнути, - розмова з лікарем-пульмонологом Рівненської міської поліклініки №2 Тетяною ЗАХАРУК (на фото):

- Пневмонія - це запалення легеневих тканин, або по-іншому - вогнищеве інфекційно-запальне захворювання легень, спричинене мікроорганізмами, зокрема пневмококами.

- Іноді кажуть: гостра пневмонія. Це ще страшніше?

- Та ні, поняття “гостра пневмонія” нелогічне, адже пневмонія сама по собі є гострим інфекційним процесом. Крім того, хоча нині вже не використовується і діагноз “хронічна пневмонія”, проте в нашій державі спостерігається ріст захворюваності на запалення легень. Наша область, на жаль, не виняток, бо ми перевищуємо середньостатистичні українські показники. Серед недуг органів дихання лише бронхіт у нас попереду пневмонії. Розрізняють негоспітальну пневмонію, яка розвивається у хворих поза межами лікарні. А вже на лікарняному ліжку нерідко трапляється підступна внутрішньолікарняна інфекція. Ця небезпека чатує на тих, хто перебуває на стаціонарному ліжку з приводу іншої хвороби через 48 годин і більше по госпіталізації. Є ще аспіраційні пневмонії, викликані певними мікроорганізмами, що роблять перебіг хвороби важким з деструкцією легеневих тканин. Аспіраційні пневмонії - супутники хворих із хронічним алкоголізмом, наркоманів, тих, хто страждає від цукрового діабету, неврологічних захворювань та втрати свідомості.

- Які ознаки, що вказують на пневмонію, повинні насторожити хворого?

- Найчастіше - це лихоманка в комбінації з кашлем, виділенням харкотиння, загальною слабкістю та млявістю, задишкою та болем у грудях. Вираження цих ознак залежить від стану пацієнта на початку хвороби й важкості її перебігу. Далі: треба зважати на об’єм та локалізацію ураження легеневої паренхіми (тканини). Усім хворим з підозрою на пневмонію необхідно зробити рентгенографію органів грудної клітини в двох проекціях - задньопередній та боковій. Багатьом також показана спіральна комп’ютерна томографія. Після підібраної лікарем терапії, радше антибактеріальної, десь за тижнів два-три варто знову зробити контрольну рентгенографію органів грудної клітки.

Ми ж диспансерно спостерігаємо хворих упродовж року й особливу увагу приділяємо тим, хто переніс ускладнені пневмонії, хронічні обструктивні захворювання легенів, бронхіальну астму. Проте на сьогодні найгострішою проблемою є самолікування за допомогою реклами на радіо та телебаченні й, як не дивно, - поради фармацевтів в аптеках.

У XXI cт. пневмонія залишається важливою медико-соціальною проблемою. Найперше це зумовлено її значною поширеністю, доволі високими показниками інвалідизації та смертності, а також значними економічними втратами внаслідок цієї хвороби. Пневмонія є шостою основною причиною смертей внаслідок інфекційних хвороб.

13.12.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 13.12.2007p. 
На головну сторінку