Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №322 від 13.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це корисно

Піст - шанс зупинитися і замислитися

Піст - шанс зупинитися і замислитися

Сучасна людина часто не може сказати собі “ні”, навіть якщо усвідомлює, що чинить гріх. Ми дуже тісно пов’язані з їжею, і коли під час посту віруючий відмовляє собі в задоволенні від певного виду їжі, він вчиться опановувати себе. Із початком посту з’являється дуже багато спокус, іде внутрішня боротьба. Піст - це час випробування. Дехто каже, що головне - не грішити, а дотримуватися посту в їжі необов’язково. Звичайно, якщо людина постить і разом із тим погано ставиться до інших, не може стримати себе від гніву, то його намагання зводяться нанівець. Однак усе тісно пов’язано, і дотримання посту в їжі також дуже важливе. Якщо людина не може утриматися від такої дрібниці, як їжа, то, звичайно, вона не утримається від більших спокус.

Голубці, фаршировані овочами

Качан капусти, 2 морквини, 2/3 склянки рису, 1 головка ріпчастої цибулі, 1 ст. л. томату, часник, олія, сіль.

10-12 верхніх листів капусти відварити до м’якості, черенки зрізати. Для фаршу зварити рис, обсмажити нашатковану соломкою моркву і дрібно нарізану цибулю, з’єднати з рисом, додати дрібно порубаний зубчик часнику. Наповнити фаршем капустяне листя, загорнути рулетиком і покласти в глибоку сковорідку або каструлю. Залити водою, додати томат, зелень, сіль і тушкувати до готовності.

Картопляники

з чорносливом

Картопля відварена 500 г, рослинна олія 4 ст. л., борошно 2-3 ст. л., чорнослив без кісточок 150-200 г, сіль до смаку.

Гарячу картоплю розім’яти, посолити, додати 2 ст.л. олії, борошно і замісити тісто. Чорнослив залити окропом. Тісто розкачати, вирізати склянкою кружальця. У середину кожного покласти чорнослив. Зліпити тісто у формі пиріжків. Кожен обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в олії.

Креветки відварені натуральні

На 500-600 г креветок - 1 ст. л. подрібненого кропу, 8-10 картоплин, 3-4 ч. л. олії.

Замороженим креветкам дати відтанути, промити, опустити в підсолену киплячу воду, в яку покласти кріп (на 1 л води приблизно 1-1,5 ст.л. солі), варити до тих пір, поки вони не спливуть на поверхню і не набудуть яскраво-оранжевого забарвлення (3-5 хв.).

Зняти креветки з вогню і залишити в гарячому бульйоні не менше, ніж на 15-20 хв, щоб вони стали соковитішими і смачнішими.

На дно посудини, в якій подається страва, покласти кріп, викласти на них гарячі креветки і полити зверху гарячим процідженим відваром.

Картопля печена, фарширована цибулею

10-12 великих картоплин, 1 цибулина, 1 ст. л. олії, сіль.

Картоплю спекти, очистити, зрізати верхівки, зробити виїмки такої глибини, щоб стінки могли утримати фарш. Вийняту масу розім’яти, облити олією, змішати з нашаткованою підсмаженою в олії цибулею і нафарширувати картоплю. Скропити її олією, прогріти.

Плов із цвітною капустою

250 г цвітної капусти, 1, 5 склянки рису, 2 ст. л. маргарину або олії, 1 цибулина, 6 зубчиків часнику, 6 шт. гвоздики, 1 склянка кислого молока, 2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. червоного меленого перцю.

Рис промивають і підсушують. Підсмажують цвітну капусту до золотистого кольору, заздалегідь посоливши і поперчивши. Окремо пережарюють дрібно нарізані часник і цибулю, додають в рис гвоздику і все обсмажують, поки рис не стане матовим. Потім додають цвітну капусту, червоний мелений перець, сіль і смажать ще 5 хвилин. Вливають кисле молоко і 3 склянки гарячої води, доводять плов до кипіння, щільно закривають кришкою і на слабкому вогні тушкують до готовності.

Швидкі макарони

Відварити кольорову вермішель, згодом обсмажити її на сковорідці, змащеній олією. Додати подрібнений часник та консервовану кукурудзу. Поєднання часника та кукурудзи надає страві особливого смаку та пікантності.

13.12.2007



Рівне-Ракурс №10 від 13.12.2007p. 
На головну сторінку