Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №323 від 20.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Хорея - хвороба, від якої людина танцює

Хорея - хвороба, від якої людина танцює

Якщо дитина захворіла, батьки відразу це помічають. Нехай поки немає температури, дитя ні на що не скаржиться, бавиться собі. Але материнська інтуїція підказує, що щось негаразд. І на вечір картина стає зрозумілою: потекло з носика, чи почувся пчих. Утім, є хвороби - винятки з правил. До таких належить хорея. Саме при цій хворобі дитина стає непосидючою, вередливою, коротше кажучи - неслухняною. Батьки виховують та шпетять дитя. Замість того, щоб відвести до лікаря-невролога. Як розпізнати хорею, кореспондент розпитувала невролога Рівненської міської об’єднаної дитячої лікарні - Володимира ГОРОВОГО (на фото):

- Уже при першому огляді помітні характерні ознаки хореї: тремтіння та безконтрольні порухи пальців, що заважають дитині самостійно роздягнутися. Пацієнт не може виконати деякі прості рухи. Наприклад, із заплющеними очима спочатку витягнути руки вперед, а затим вказівним пальцем торкнутися кінчика носа. Далі - більше: коли дитину просять просто подати руку, то вона робить це досить неоковирно, неприродньо вивертаючи долоню та роблячи безліч зайвих рухів. Понад те, дитині важко їсти - ложку заносить десь убік. Така дитина неохоче розмовляє, адже під час розмови посилюється посмикування рота. Поставивши діагноз “хорея”, ми рекомендуємо покласти дитину в ревматологічне відділення лікарні.

- А що, є зв’язок між ревматизмом та хореєю? Бо ж із ревматизмом зазвичай пов’язують захворювання суглобів.

- Це ураження справді найбільш очевидне, але не головне. Нерідко нервова система страждає при всіх формах ревматизму. Але існує така його різновидність, коли саме на нервову систему падає основний удар. Це і є хорея. На неї хворіють діти переважно шкільного та дошкільного віку. До трьох і після п’ятнадцяти років хорея трапляється вкрай рідко. Дівчатка більше схильні до цієї хвороби, ніж хлопчики. Чому - допоки невідомо.

- Які причини виникнення хореї?

- Виникає хорея, як і інші форми ревматизму, як правило, після ангіни, скарлатини, грипу. Також сприяє її розвитку загострення хронічних вогнищевих інфекцій: тонзиліту, гаймориту, синуситу. Є випадки, коли хорея “чіпляється” до тих дітей, що пережили якусь важку психологічну травму. Трапляється й так, що неможливо з’ясувати причини недуги. Сама хвороба розвивається поступово. Дитина стає розгубленою, плаксивою, безпричинно ображається. Через те, що рухи стають хаотичними, погіршується почерк. Міміка супроводжується гримасами та кривляннями. Тому треба, щоб батьки були пильними і вчасно зрозуміли, що дитина захворіла, а не розігралася. Зауважу, лікарі частенько ставлять діагноз хорея там, де її немає, плутаючи, приміром, з неврозом нав’язливих рухів. Натомість треба проводити систему тестів (функціональних проб) на малу хорею, а їх є близько п’ятнадцяти. Вони нескладні, але дієві. Крім того, тести мають бути індивідуальними та залежати від віку пацієнта.

- Лікується хорея довго?

- Як не дивно, гострі форми хореї лікуються швидше (два-три місяці), ніж стерті. На жаль, повне одужання трапляється нечасто.

У перекладі з грецької мови “хорея” означає танець. У середньовіччі цю хворобу називали “танцем святого Вітта”, - адже хворий іноді нагадує людину, яка чудернацько пританцьовує. Людина смикається, робить дивні жести, пересувається з підскоками. Такі рухи та посмикування (гіперкінезія) здійснюються мимоволі - хворий не в змозі їх припинити.

20.12.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 20.12.2007p. 
На головну сторінку