Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №323 від 20.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Болдерінг

Переможці Ярослав Шафранський та Ольга Ящук

Перший Відкритий Кубок Рівного зі скелелазіння

15 грудня у приміщенні НВК “Школа-ліцей” №2 відбувся Відкритий Кубок Рівного зі скелелазіння (болдерінг). Фестиваль зібрав спортсменів Києва, Львова, Луцька і Рівного.

Змагання зі скелелазіння відкритого (всеукраїнського) рівня були проведені у нашому місті вперше. Кубок Рівного мав формат фестивалю і був призначений для спортсменів початкового і середнього рівнів. Управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому і директор НВК “Школа-ліцей” №2 Андрій Нагорний сприяли секції зі скелелазіння в організації цього свята. Спеціально для даних змагань був добудований фрагмент скелелазного стенду.

20 спортсменів взяли участь у фестивалі. Умови змагань були рівними для всіх, незалежно від статі і віку. Учасники змагалися з болдерінгу (вид скелелазіння, де присутня серія коротких проблемних трас, на кожну з яких дається необмежене число спроб, і де не використовується спорядження, а лише гімнастична страховка).

На жаль, невдало було визначено дату Кубку, тому що він тривав водночас із іншими змаганнями, які відбувалися в Україні. Це змусило скелелазів з інших міст вибирати, куди краще поїхати. Але знайшлися бажаючі виступити й у нас. Оскільки організатори сподівалися на більше число спортсменів, фестиваль був проведений протягом одного дня, замість двох, як передбачалось напередодні.

Спочатку, протягом трьох годин, тривав відбірковий етап, переможці якого пізніше змагалися у фіналі. Кожен демонстрував свою гнучкість, силу, наполегливість, кмітливість, але за правилами зараховуються лише ті траси, які пройдені до кінця. За них присуджувалась певна кількість балів, відповідно до складності кожної з них, і спроб, за які вони були пройдені. Найчастіше скелелази “зривалися” на останньому перехваті. Залишилась навіть траса, яку жоден зі спортсменів не зміг осилити.

У зв’язку з невеликою кількістю учасниць, після першого етапу визначилась переможниця - Ольга Ящук (м.Рівне). Загалом, жіноча половина складалася тільки з трьох спортсменок, дві з яких представляли м. Луцьк. Серед чоловіків відразу ж явним був лідер, який мав великі переваги у результатах, показавши справжню майстерність і наполегливість у проходженні найскладніших трас. Фінал проводився закрито, тобто фіналістам не дозволялось спостерігати за діями конкурентів. Незважаючи на значну інтригу, показники спортсменів у фіналі були майже рівними, тому за сумарною кількістю балів перемогу здобув Ярослав Шафранський (м.Рівне). Другим і третім стали, відповідно, Василь Уткін (м.Київ) і Максим Кондрачук (м.Рівне).

Слід згадати і про спонсорів - магазин “Печерка”, ТМ “Олександрійська”, магазин “Інлайт”, ТМ “Рівень”, “Design studio”, “Інком-Рівне”. Інформаційну підтримку надали: газети “Телеракурс”, “Рівне-Ракурс”, “Об’ява” і РОДТРК.

Відкритий Кубок Рівного зі скелелазіння тривав у дружній, невимушеній атмосфері. За словами учасників із інших міст, змагання були чудово організованими, але траси - дещо складними для проходження, як для формату фестивалю.

Загалом, проведений Кубок тепер є історично важливим у популяризації і розвитку екстремальних видів спорту в Рівному, а також у підтримці іміджу рівненського скелелазіння в Україні.

20.12.2007Ольга ЯЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 20.12.2007p. 
На головну сторінку