Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №324 від 27.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Соціальна проблема

Бебі-буму не спостерігається, але...

Бебі-буму не спостерігається, але...

або приватні ініціативи задля підвищення народжуваності

Як підняти народжуваність? Просте запитання, котре, певно, поставить у глухий кут багатьох українців. Адже поки що всі програми, що їх намагаються впроваджувати органи влади, безрезультатні. Не допомагають ні заклики “кохатись”, ні вісім тисяч гривень виплати по народженню. Смертність, як і раніше, перевищує народжуваність, а державні мужі лише констатують факти. Україна ж, тим часом, хоч і повільніше, ніж кілька років тому, але продовжує вимирати.

У Рівненській області показник дещо кращий, ніж в інших регіонах. За статистикою, за січень-липень поточного року показник народжуваності на території Рівненщини становив 13,6 народжень на 1000 населення. Смертність, у свою чергу, становила 14 на 1000 рівненчан. Дехто намагається випромінювати оптимізм - мовляв, цього року, вперше з початку 90-х, кількість народжених українців перевищила кількість померлих. Прес-служба Міністерства юстиції України, зокрема, повідомила, що за даними органів реєстрації актів цивільного стану Мін’юсту, народжуваність становила наступний відсоток відповідно до смертності: у Закарпатській області - 119%, у Рівненській області - 117%, у Волинській області - 110%, у Києві - 108%, у Львівській області - 100,7 відсотка. Начебто ситуація покращується. Але чи надовго? Хто з експертів скаже, чи не підуть цифри на спад вже наступного року. Адже серед чинників, через які українці вперто відмовляються продовжувати рід, матеріальний чи не найголовніший. Звідси випливає ще одна проблема - неможливість придбати житло. Молоді родини у нас стільки не заробляють, щоб із заробітної плати покрити гігантську суму вартості квартири. Який вихід для молодих пар? Життя з батьками не завжди зміцнює родину.

Взяти кредит у банку для купівлі житла - значить більшу частину життя працювати для виплати позики. Може статись і так, що доля відвернеться й грошей для виплати не буде. Інший вихід - винаймати житло. Але знову ж таки коштує недешево й не всі можуть собі дозволити. А відповідно й бебі-бум стає справою далекої перспективи.

Самостійно люди зі складнощами не впораються. Так, уряд робить певні заходи для стимулювання народжуваності. Принаймні озвучує таку інформацію. Зокрема інтернет-сайт “Обозреватель” повідомив, що Міністерство праці та соціальної політики працює над новими пропозиціями багатодітним родинам. Сім’ям, у яких народиться третій малюк, обіцяють надати безвідсоткові кредити, а з появою четвертого - право без черги отримати соціальне житло.

Ініціатива поки обростає реальними механізмами. Запрацювати, за словами профільного міністра, повинна з наступного року. Поки багатодітні родини на великі пільги від держави розраховувати не можуть. Та й невідомо, чи зможуть в майбутньому. Адже для цього потрібно відшукати понад один мільярд гривень.

Чесно кажучи, на сполох пора бити давно. Адже вимирання народу впродовж 15 років - це вже катастрофа. Але держава нічого не може вдіяти. Цікаво, що перед кожними виборами ледь не всі політичні сили обіцяють стимулювати народжуваність, але щойно вибори проходять, про ініціативи забувають, і все йде, як і раніше. А, між іншим, згідно зі статистикою, в Україні щороку помирає 800 тис. осіб, а народжується лише 400 тисяч.

На відміну від урядовців, приватні компанії більше переймаються проблемами народжуваності українців. Певно, краще розуміють, що при такій динаміці зменшення населення через короткий час клієнтів у них просто не залишиться - всі повимирають.

Як би там не було, а у Рівному підприємці роблять конкретні кроки для допомоги родинам з дітьми вже зараз. Серед найдієвіших акцій, котрі можуть дещо покращити демографічну ситуацію в окремо взятому регіоні - благодійний захід - “Квадратні метри дітям у подарунок” від житлового комплексу “Золота підкова” компанії “Prior-invest”. Її суть у тому, що родина з неповнолітніми дітьми отримує квадратні метри у новому будинку у подарунок. Зокрема, батьки однієї неповнолітньої дитини - до 3 кв.м., родинам з двійнею - до 6 кв.м., батькам трьох і більше неповнолітніх дітей - у розмірі до 9 кв.м. Благородно? Безперечно.

Проте дуже б хотілось, щоб побільше компаній переймались цим питанням і вносили посильний вклад у розвиток Української нації. Адже як по-іншому посприяти зростанню населення? Щоб держава наобіцяла золоті гори? Обіцянкам люди вже не вірять. Потрібні конкретні кроки. Й не один раз від однієї компанії, а ціла серія програм, до яких долучилася б і держава. Адже, як би там не було, і бізнесмени і владні мужі - українці, які повинні працювати на благо своєї держави.

27.12.2007



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2007p. 
На головну сторінку